Traditionen att ta olivolja från en liten flaska tillsammans med vitlök stående på restaurangbordet kan ha sina dagar räknade. Den spanska regeringen har valt att följa ett beslut från EU att förbjuda användningen av olivolja i påfyllningsbara glasflaskor på hotell och restauranger.
Åtgärden träder i kraft från den 1 januari 2014 i hela Spanien. Beslutet har utlöst en hetsig diskussion mellan producenter av olivolja och producenter av glasflaskor avsedda till olivolja. Kritikerna menar att en prisökning väntar.
På dessa flaskor framgår det inte vilken olivolja som används. Åtgärden görs för att säkerställa kvaliteten på en produkt där Spanien är världsledande.
”Att förbjuda detta betyder också att man förbjuder något som är typiskt för Málaga där olivolja blandas i flaskor med alla typer av kryddor som vitlök, rosmarin, timjan, lagerblad och peppar. Detta är en del av vår identitet” säger Rafael Prado president inom företagarföreningen Aehma (Asociación de Empresarios de Hostelería i Málaga) men också ägare till Café Central på plaza de la Constitución.
”Vad händer om vi fortsätter att använda oss av flaskor med olivolja stående på borden. Väntar sanktioner och böter”, frågar sig flera barägare.
Enligt tidningen väntar en övergångsperiod fram till den 28 februari. De nya reglerna har tillämpats i Italien och Portugal i flera år skriver dagstidningen Diario SUR.