Ja, då har vi en ny spännande tid framför oss med en mängd härliga råvaror som bara väntar på att få sätta våra smaklökar i svallning. Av Göran Ufer

Några kanske är svåra att få tag på som slånbär när man ska göra sin egen pacharan, men med några goda vänners hjälp från Sverige går det nog att fixa.

För att göra en hemgjord Pacharan behövs slånbär, anislikör och gärna en kanelstång.
Fyll en flaska till en tredjedel med mogna slånbär och häll sedan på anislikör. Låt stå och dra i två till fyra månader, skaka om flaskan lite då och då.
Likadant är det med olivolja och vinäger, sätt din egen smak genom att stoppa ner rosmarinkvistar, timjan, vitlök, torkade pepparfrukter…

Ja listan är nästan oändlig på vad man kan göra.
Det här är ju trevliga gåvor som man kan ge bort till vänner och bekanta när man går på kalas eller bara träffas.

”Den som väntar på något gott – väntar alltid för länge”
Göran i köket
ALMEJAS PIQUANTE CON PEZ ESPADA
(kryddiga venusmusslor med svärdfisk)
2 finhackade vitlöksklyftor
1-2 torkade små peppar frukter
2,5 dl torr sherry
2 msk hackad persilja
Salt och peppar

Rengör musslorna noga och kasta alla öppnade musslor.
Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna och låt vitlöken bli lite gyllenbrun.
Smula ner pepparen och tillsätt sherryn, persiljan och salta, lägg i musslorna och låt de småputtra under lock i ca fyra min. Skaka om grytan lite då och då.
Ta bort alla musslor som inte öppnat sig.
Hetta upp grillpannan med olivolja och gärna lite skivad vitlök och örtkvistar, stek fisken, salta och peppra. Lägg upp på tallrik och garnera med musslor, kryddgrönt och lite av musselspadet.
Albariño eller varför inte en Chardonnay skulle smaka bra till fisk och skaldjursrätten

CHOKLADMOUSSETÅRTA MED BJÖRNBÄR
100 gr mandel
1,5 dl socker
2 st äggvitor
200 gr mörk chocklad
3 st ägg
2 dl vispgrädde
300 gr Björnbär eller hallon

Ugnen på 175 gr
Mal mandeln och blanda med socker.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktig ner det blandade mandelsockret.
Använd en bakform rund 24 cm med löstagbar kant.
Täck botten med smörpapper och bred ut smeten.
Grädda längst ner i ugnen ca 25 min.
Ta bort kanten och lossa försiktigt på smörpappret. Lägg tillbaka mandelbotten och sätt tillbaka kanten. Under tiden botten kallnar i kylskåpet gör ni chokladmoussen.
Smält chokladen i vattenbad. Vispa vitorna till hårt skum, vispa grädden och rör ner gulorna i den smälta chokladen och lite av grädden.
Blanda chokladsmeten med resten av grädden och vänd försiktigt ner vitorna.
Häll moussen i formen och låt det stelna minst tre timmar i kylen.
En riktig väl kyld Pacharán med sin lätta aniskaraktär skulle sitta fint till denna dessert.