Omkring en halv miljon svenskar bor i utlandet men bara 30 procent deltar vid valen. Det vill Moderaterna ändra på och gör nu sin största satsning någonsin på utlandssvenskarna. Av Ola Josefsson
500.000 svenskar bor utanför Sveriges gränser vilket är nästan var 20:e svensk. Men valdeltagandet ligger på bara omkring 30 procent.
– Det är stigande men valdeltagandet är fortsatt lågt, omkring 30 procent. Med vår satsning hoppas vi öka valdeltagandet. Det är viktigt av demokratiskäl samtidigt som många utlandssvenskar även betalar skatt i Sverige och har möjlighet att använda sin rösträtt vid valet till Europaparlamentet och riksdagsvalet, säger Henrik von Sydow till Svenska Magasinet.
Henrik von Sydow och Therése Forssell från Moderaterna besöker Costa Blanca och Costa del Sol den 19 respektive 20 maj.
– Besöken i Spanien är en del i Moderaternas satsning att få svenskar i utlandet att delta i valen till Europaparlamentet och riksdagen. Det är viktigt att vara nära väljarna var de än finns och utlandssvenskarna blir allt fler, säger Henrik von Sydow i en intervju med Svenska Magasinet.
Sverige är ett öppet land som tillhör de mer globaliserade länderna. Alltfler svenskar söker sig till utlandet, antingen under kortare eller längre tid.
– Vi talar om cirkulär migration. Unga svenskar studerar utomlands, andra arbetar i olika projekt och även äldre svenskar har fått större rörlighet och flyttar utomlands ett par år. En del stannar medan andra återvänder till Sverige efter ett par år.
Enbart i Spanien beräknas omkring 90.000 svenskar befinna sig.
– Det är svårt att få fram exakta uppgifter. Myndigheterna har lite svårt att hängas med i svenskarnas rörlighet.
I utlandssvenskarna finns ett viktigt kapital. Svenskar återvänder hem med nya idéer och innovationer. Henrik von Sydow beskriver utlandssvenskarna som ett ”intellektuellt kapital som berikar och gör Sverige bättre”.
– Utlandssvenskarna är ambassadörer för Sverige. De berättar om Sverige och svenska varor och tjänster för sina vänner i utlandet. Utlandssvenskarna är en viktig grupp.
Nu gör Moderaterna en av de större satsningarna för att få utlandssvenskarna att använda sin demokratiska rättighet med att rösta i samband med EU-valet och riksdagsvalet. 2014 kallar för Supervalåret. Med ett dåligt opinionsläge blir alla röster viktiga för Moderaterna och Alliansregeringen.
– Jag tror det kommer att bli mycket jämt, det blir alltid jämnt mellan blocken, varje röst kommer att vara viktig. 2014 kommer att ligga nära 2010 års val. Varje röst ligger som bakgrund till varför vi gör denna satsning.
Inför EU-valet besöker Moderaterna flera starka svenskfästen i Europa som Oslo, Paris och London förutom de populära kusterna i Spanien.
Inför riksdagsvalet den 14 september planerar Moderaterna att besöka Costa del Sol ytterligare en gång någon gång i slutet på augusti eller början av september.
Närmast väntar Torrevieja på Costa Blanca den 19 maj och dagen efter väntar Costa del Sol. I skrivande stund är inte hela programmet spikat men det planeras för föredrag och nätverksträffar.
– Vi jobbar med att besöka Svenska skolan och Svenska kyrkan och vi planerar att driva kampanj på vissa gator och dela ut ut röstsedlar där vi vet att svenskarna finns. Vi vill lyssna på utlandssvenskarna hur Sverige kan bli bättre, säger Henrik von Sydow.
Många av Spaniensvenskarna undrar hur det blir med rut och rot-avdragen?
– Det är möjligt för svenskar som bor utomlands att yrka på Rut och Rot och få avdrag. Det finns ett motstånd från oppositionen mot rut-avdraget, att det kan halveras och begränsas utomlands. Vi har inga sådana förslag.
Blir det skattesänkningar för svenska pensionärer?
– Vid fem tillfällen under Alliansregeringen har svenska pensionärer fått sänkt skatt. Om det blir ytterligare skattereformer i framtiden handlar om vilket ekonomiskt utrymme som finns. I nuläget kan vi inte lova skatteskattningar under den kommande mandatperioden. Men vi tar gärna en diskussion om trovärdigheten när det gäller att sänka skatten.
– Sink-skatten är nu på en rimlig nivå och det finns inga planer på någon ytterligare sänkning.
Inför riksdagsvalet 2006 fick alla utlandssvenskar ett brev från Fredrik Reinfeldt och de ”nya” Moderaterna om att dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien borde omförhandlas så att reglerna liknar de i Frankrike.
”Vi kommer att driva frågan om en omförhandling och harmonisering av dubbelbeskattningsavtalen” stod det i brevet men därefter har ingenting hänt.
– När det gäller frågan om dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien är den fortfarande aktuell och finns på finansdepartementets agenda. Problemet är att diskussioner om skatteavtal har påverkats av den ekonomiska krisen, säger Henrik von Sydow avslutningsvis.
Har du som Spaniensvensk frågor som du vill ta upp med Moderaternas representanter som besöker Spanien är du välkommen att kontakta Therése Forssell på tlf-nummer +46 701 313 828 eller på e-postadressen therese.forssell@riksdagen.se
(Foto: Emilia Öije)