Spanien har legat i krig med många länder genom årens gång. Det finns händelser som har gått ganska obemärkt förbi som att byn Huéscar i provinsen Granada låg i krig med Danmark under 172 år.

Det var en konfrontation som tillhör de längsta i historien. Ursprunget till kriget tar oss till året 1809. Två år tidigare hade Spanien skickat 13.000 soldater till Danmark som skulle förhindra att brittiska trupper intog Jylland. Händelsen hade med ett fördrag som Spanien hade undertecknat med Frankrike om att britternas militära rörelser skulle övervakas.

Sex dagar efter att Napoleons trupper hade invaderat Spanien bröts fördraget. De spanska soldaterna i Danmark gick från att ha varit allierade till att bli en isolerad rebellgrupp. Napoleon beslutade att de spanska soldaterna i Danmark skulle skingras för att inte skulle skapa problem i samförstånd och äventyra Frankrikes planer.

Dessa fakta blev inte kända i Spanien förrän 1809. När Junta Suprema, som var den myndighet som styrde över Spanien under den franska ockupationen, fick veta detta beslutades att alla förbindelser med Danmark skulle stoppas.

När nyheten nådde Huéscar förklarade kommunen krig mot Danmark. Det inträffade den 11 november 1809. Efter Napoleons nederlag och att den spanske kungen Fernando VII återkommit glömde invånarna i Huéscar bort att de utropat krig mot Danmark. Och i Danmark var de omedvetna om krigsförklaringen.

Ärendet begravdes inte förrän i augusti 1981 då forskaren Vicente González Barberán hittade originalen till krigsförklaringen i kommunens gamla arkiv. När nyheten blev känd blev det uppmärksammat i dansk tv.

Nyheten om att en liten by 154 kilometer från Granada hade förklarat krig mot Danmark för nästan 172 år sedan fick stort utrymme i den danska pressen med många skämt och roliga historier.

För att sätta stopp på krigsförklaringen samlades kommunfullmäktige i Huéscar för att besluta om att inleda fredsförhandlingar med Danmark. Fredsförklaringen undertecknades av den danska ambassadören i Spanien.

Den 11 november 1981, efter 172 år, samlades representanter från Huéscar och Danmark och undertecknade fredsavtalet. Det blev en festlig dag i Huéscar där runt tio tusen danskar och ”huesquerinos” träffades för att fira slutet på det längsta men minst blodigaste kriget i Spaniens historia.