Den spanska påsken, Semana Santa är snart här med sina processioner från tidiga morgon till sen kväll. Dessa kan skilja sig från region till region. På Palmsöndagen börjar man sina processionståg och på påskdagen avslutas de i en glädjefest. Enligt traditionen lagar man enkla typiska ”semana santa-rätter”. Av Göran Ufer

Detta beror på att man går man ur huse för att få vara med om påskfesten, antingen som åskådare eller att få vara en av de utvalda som får gå med i tågen.
Då får det bli enkel och snabblagad mat. Så som grytor, stockfisk fyllda grönsaker, sallader, rätter som lagas i förväg och som sen snabbt kan tas fram för att värmas.

Stockfisk, klippfisk som det också heter är saltad och lufttorkad vit fisk som torsk, långa och sej, som rensats och spänts ut med pinnar (stockar) och lagts på klippor eller hängts upp på ställningar för att torka i 3-4 månader.
De moderna metoderna är att fisken torkas inomhus i kontrollerade klimatkammare. Mycket karameller, kex och söta bakverk äts också under denna vecka.

Förrätt
ALCACHOFAS CON ALMEJAS CONJAS FINAS (Kronärtskockor med musslor)
Fyra personer
8 färska kronärtskockor
1 pressad citron
1 msk mjöl
1 finhackad vitlöksklyfta
4 finhackade charlottenlökar
2 msk vitt vin
16 st rensade musslor
salt

Ta bort de yttersta bladen på kronärtskockan och koka i lättsaltat vatten som lagom täcker skockorna med citron saft och mjöl i ca 20 min.
Tag upp och låt rinna av, dela dem i halvor. Spar spadet.
Fräs de finhackade lökarna i olja, strö över resten av mjölet. Rör om och slå på vinet samt 2,5 dl spad. Koka musslorna tills de öppnar sig, tillsätt kronärtskockorna.
Här tycker jag att man kan lyxa till sig med en god Cava, den spanska motsvarigheten till Frankrikes Champagne, cava ska inte jämföras med champagne, cavan är brödigare, fylligare och ofta inte lika torr som champagne.

Varmrätt
PÅSKGRYTA (Caseroll de pascua)
Fyra pers
1 kg urvattnad, urbenad o skinnfri stockfisk
1 dl olivolja
4 stora tärnade potatisar
2-3 hackade vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
1 msk hackad persilja
500 gr grovhackade tomater
½ finhackad spansk peppar
2,5 dl torrt vitt vin
Vattna ur fisken minst 24 tim, byt vatten 4-5 ggr.
Ta bort ben och skinn, skär i 5 cm stora bitar.
Värm oljan i en gryta och bryn fisken lätt på båda sidor. Ta upp fisken och bryn övriga ingredienser förutom tomaterna och vinet.
Lägg i fisken och slå på tomater och vin. Ställ in i 175 gr ca 30 min. smaka av med salt & peppar.
Servera gärna ett gott bröd och en härlig grönsallad till.
Nu tänker jag sticka ut hakan lite och dricka ett rött vin till fisken, varför inte en
Vina Albali eller Los Molinos.

Efterrätt
SORTIDO DE PASTELES
För att göra lite som spanjorerna, har jag gått till den Glade Bagaren, inte han i San Remo utan i San Pedro, Pasteleria ALICA, c/ Antonio Machado nr 12 och bett honom plocka ihop lite godsaker, bland annat ett typiskt bakverk från Santa Fee, en liten by utanför Granada.
Pionono heter det rulltårtsliknande bakverk som rullats i cocos.
Det finns olika Piononos från nästan varje liten by.
Sött & Gott ska det vara så därför häller vi en ”Lagrima” (tår) det sötaste bärnstensfärgade Málagavinet i vårat glas.
”Den som inte delar ut godsaker under passionsveckan, får inte Guds förlåtelse och kommer inte in i himmelriket”.

FELIZ PASCUA
GÖRAN I KÖKET