Risken för terrorism i Spanien är inte överhängande men även en tillfällig besökare kan drabbas om en terroristattack inträffar. Svenska resenärer är inte i någon särskild fara på grund av sin nationalitet. I Spanien har terroristorganisationen ETA varit verksam under många år. Organisationens metoder har bl.a. omfattat bilbomber med stor förstörelsekraft samt mindre sprängladdningar för att åstadkomma materiell förstörelse och störningar i trafikflöden i anslutning till större helger. Även sprängladdningar i turistorter har förekommit.
Organisationen lovade i mars år 2006 meddelat att upphöra med våldsamma aktioner och attentat (”permanent vapentillstånd”). Det löftet bröts vid nyår då en sprängladdning förstörde ett parkeringshus vid Madrids flygplats och 2 personer omkom.
Ambassaden i Madrid uppmanar alla besökare att hålla sig väl informerade genom att följa händelseutvecklingen i press, radio och TV. Om du får veta att ett terroristdåd inträffat, bör du hålla dig borta från det drabbade området. Följ alltid anvisningar från polisen och civilgardet.
Skulle nya terroristdåd eller andra större kriser inträffa uppmanas du att kontakta dina anhöriga som kan vara oroliga och informera om din situation, var i Spanien du befinner dig.

Kriminalitet och personlig säkerhet
Trots den spanska polisens ökade förebyggande insatser förekommer rån och överfall för på de större turistorterna och i de större städerna. Väsk- och plånboksstölder förekommer, företrädesvis i tunnelbanor, i bussar och vid större folksamlingar. Även väpnade gaturån har inträffat. Sedvanlig försiktighet bör iakttas och det är viktigt att förvara resehandlingar, pass, kredit- och betalkort, pengar samt mobiltelefoner på ett tryggt sätt. Ha en vidimerad kopia av ditt pass på dig i stället för originalet. Att ersätta ett förlorat pass tar tid och kostar pengar.
Man bör aldrig lämna sin bil olåst och helst hålla dörrarna låsta också när man kör. Man bör inte lämna något i bilen, inte ens i bagageutrymmet.
Man bör förhålla sig skeptiskt till en person som signalerar till dig att stanna med bilens motorhuv uppe vid sidan av vägen. Avsikten kan vara att stanna bilen för att råna den. Dylika incidenter har förekommit i området kring Barcelona, i Valencia och Alicante.

Trafiksäkerhet
Störst risk för att råka illa ut under vistelse i Spanien utgör trafiken. Spanien är ett av de länder i Europa som har högst olycksstatistik. Stor försiktighet och vaksamhet bör iakttas vid framförandet av fordon i Spanien. Det är mycket vanligt att bilister kör genom en korsning fastän trafikljuset för bilar slagit om till rött ljus varför man måste se sig för.
Vid bilkörning till Spanien skall ni kontakta ert försäkringsbolag och få råd inför körning i Spanien.
Även Motormännen www.motormannen.se kan ge goda råd.

Böter
Polisens praxis är att personer som inte innehar uppehållstillstånd i Spanien avkrävs direkt kontantbetalning, alternativt kan ordna en spansk borgenär. Om vederbörande inte kan betala beloppet i fråga skall fordonet enligt lagen beslagtas, varvid också utgifterna för beslaget bör betalas av den som är skyldig till trafikförseelsen.
Det är förbjudet att använda mobiltelefon när man kör.
Delreformen av Spaniens strafflag den 1 november 2004 medförde ändringar även i straffen för trafikbrott. Bl.a. skärptes straffet för rattfylleri. Att vägra ett kontrolltest betraktas som allvarlig olydnad mot tjänsteman. De som gör sig skyldiga till grovt rattfylleri eller grov fortkörning döms till 6-24 månaders fängelse samt döms till körförbud under högst sex år.

Varutransporter
Godstransporterna på landsväg övervakas noggrant. Bötesbeloppen är betydande. Till exempel böterna för oklarheter gällande färdskrivaren uppgår till 4 601 €. Om bötesbeloppet inte garanteras av ett spanskt företag får resan inte fortsättas innan en depositionsavgift uppgående till bötesbeloppet inbetalats.
Källa: Sveriges ambassad Madrid
www.swedenabroad.com
Vad kan ambassaden göra
Om oturen är framme och du råkar ut för en olycka, blir svårt sjuk eller tappar passet är det viktigt att ha en försäkring, men det kan också vara bra att veta vad svenska ambassader och konsulat kan hjäpa dig med.

Vad kan du få hjälp med?
• råd om hur du överför pengar från Sverige, det vill säga hjälp till självhjälp
• att kontakta försäkringsbolagens larmcentraler – Euro-Alarm, Nordic Assistance eller SOS International
• att kontakta anhöriga i en nödsituation eller lösa andra problem i samband med till exempel en olyckshändelse, akut sjukdom eller dödsfall
• råd om försvarsadvokat, läkare och tolk samt vid behov få hjälp med att kontakta dem
• ett provisoriskt eller ordinarie pass
• ett tillfälligt lån för att kunna resa hem till Sverige i en nödsituation som inte är självförvållad.

Vad kan du inte få hjälp med?
• valutaväxling och annan bankservice
• hotell- och biljettbokning
• betalning av skulder, böter eller borgen.

Vem kan få hjälp?
• svensk medborgare som är bosatt i Sverige
• flykting eller statslös person som är bosatt i Sverige.
I vissa fall kan även annan utländsk medborgare som är bosatt i Sverige få hjälp. Det gäller även svensk medborgare som inte är bosatt i Sverige.

Tänk på att:
• teckna en reseförsäkring eller kontrollera om du har en hemförsäkring med reseskydd innan resan börjar
• ha giltigt pass och visum
• kontrollera om du behöver vaccinera dig
• kontakta ambassaden eller närmaste konsulatet i landet där du befinner dig om det blir krig eller kris, eller om en naturkatastrof eller större olycka inträffar
• kontakta dina anhöriga i en krissituation
• aldrig ta med paket eller väskor med okänt innehåll när du ska passera en gräns.
När du är gäst i ett annat land – tänk på att rätta dig efter landets sedvänjor och lagar. Svensk lag gäller bara i Sverige!
Källa: Sveriges ambassad Madrid
www.swedenabroad.com