Det regnet som faller över stora delar av södra Spanien idag smutsar ner det mesta. Det kallas Calima och är ett metrologiskt fenomen som uppträder några gånger per år. Det är vanligare och mer dramatiskt på Kanarieöarna än på fastlandet, allt beror på vindar från norra Afrika.
Den uppmärksamme såg kanske igår att himlen var brungul och sikten var begränsad, det var stoftpartiklar från norra Afrika, framförallt från Sahara i luften. Det uppstår när det är högtryck över Nordafrika, då dras vindarna mot lågtryck över i det här fallet Iberiska halvön. Partiklarna som är mikroskopiska förs med vindarna och när de möter ett lågtryck så följer dammet med regnet ned till backen.
Partiklarna kan gå så högt upp som 6.000 meter och färdas långt, de ger ibland smutsigt regn så långt bort som England och Nordamerika. Någon gång händer det att dammet letar sig upp till Sverige men det är inte speciellt vanlig När det är riktigt tjockt i luften som det ibland kan vara på Kanarieöarna då kan det ge andningsbesvär för den som är känslig. Men annars är det största problemet att det blir mycket att göra rent efteråt. (Bilderna är helt färska och fotade i Coín (Málaga) nu på morgonen).