Ett tjugotal kommuner i Axarquía och i nordöstra delen av Solkusten bedöms vara extra utsatta för större jordskalv. Det framkommer av den karta över seismisk fara som provinsstyrelsen Diputación de Málaga låtit publicera i samarbete spanska seismologiska institutet (Asociación Española de Ingeniería Sísmica).

Ett större jordskalv på västra Costa del Sol bedöms vara mindre sannolikt enligt studien som presenterades på onsdagen. Ricardo García Arribas, vicepresident vid det seismologiska institutet är risken för större jordskalv större ju närmare Granada man är bosatt. Ett extra utsatt område är mellan Boquete de Zafarraya och Alhama.

Risken för tsunami på Solkusten är ganska obetydlig enligt studien. Den är betydligt större när det gäller kuststräckan mellan Cádiz och Huelva.

Provinsstyrelsen Diputación de Málaga har låtit publicera kartan ”Mapa de Peligrosidad Sísmica de la provincia”, kartan över farlig seismisk aktivitet i provinsen.

Annons

Studien beskrivs som nödvändig och mycket användbar för alla kommuner. Dessa data och uppgifter ska vara till vägledning i samband med husbyggen och annan infrastruktur så att effekterna blir minimala i samband med jordskalv. Målet är att skydda människoliv och begränsa skador på egendom.

Dessa 22 kommuner är extra utsatta för större jordskalv:
Alcaucín
Alfarnate
Alfarnatejo
Árchez
Archidona
Arenas
Benamargosa
Cómpeta
Canillas de Aceituno
Canillas de Albaida
Colmenar
Comares
Frigiliana
Periana
Riogordo
Salares
Sayalonga
Sedella
Viñuela
Villanueva de Tapia
Villanueva del Rosario
Villanueva del Trabuco.
Källa: Mapa de Peligrosidad Sísmica de la provincia Läs hela studien här (på spanska)