Jul- och nyårshelgerna är tider då våra sinnen arbetar för högtryck på ett helt annat sätt än vad som sker under resten av året. Drycken blir helt plötsligt snäppet viktigare än vad det är under i stort sätt resten av året. Det finns så klart andra tillfällen då mat och dryck i kombination eller av ohejdad vana, eller av kulturella skäl fyller sinnen med intryck Av Terje Lönnroos

När jag flyttade till Spanien för tre jular sedan upptäckte jag en fantastisk dryck som heter Fondillón. Det har blivit min jultraditionsdryck sedan dess. Det står en öppnad Fondillón som jag/vi går och smuttar av. Till smutten tar jag en pepparkaka, ett fikon eller något annat julgodis. Det är fantastiska kombinationer som jag verkligen kan rekommendera.

Vad är då Fondillón?
Det är ett kulturarv som saknar motstycke i hela vinvärlden!
Jag kommer att beskriva det mera vid annat tillfälle och på annan plats i Magasinet. Men det är gjort på 100% Monastrell av speciellt utvalda druvor från gamla stockar som helt enkelt får hänga kvar på vinrankan i ca. 1 månad längre än resten druvorna från den normala skörden. Detta gör att druvan supermognar och sockerkoncentrationen blir högre.
Vinet har en alkoholhalt på hela 16 – 18%. Det har lagrats på jättelika ekfat (1.500 liter) i minst 8 år. Detta skapar ett vin som påminner om Madeira, Tawny Port eller Oloroso Sherry.
Drick vinet som en sällskapsdryck eller med en god bok framför öppna vinterbrasan och tugga därtill på choklad, nötter, kola eller tillsammans med ostar från julbordet, och då med fördel till blåmögelost.
För. HURRA! Då är julen räddad. Och minnet kommer alltid att bestå.

Nyår, då är det extra uppklätt och, i alla fall till en början, lite stramt. Det är helt plötsligt, och istället för barnen, vi vuxna som har förväntningarna på dagen och kvällen. Nu skall det ätas och drickas gott. Hummern skall kokas, oxfilén skall förberedas. Ostbrickan görs i ordning med paprika- och gurkstänger. Druvklasen läggs snyggt på brickan.

Oj vilket stilleben det blev!
In med hela brickan i kylen. Stopp, stopp! Tag för guds skull bort druvorna och glöm inte ta ut brickan ur kylen i tid så att ostarna smakar något.
Drick den fina Champagnen eller den extra fina CAVA:n som välkomstskål/aperitif och fortsätt med den till hummern. Till tolvslaget duger det oftast bättre med ett enklare mousserande. Har ni kostat på er en oxfilé för runt € 20.00/kg klarar ni också av ett rödvin för samma peng. Välj ert favoritmärke, men av en äldre årgång och med en högre kvalitetsbeteckning.
Till osten och chokladdesserten (en Tiramisu kanske) står det åter en flaska Fondillón på bordet.
För. HURRA! Då är kvällen räddad.
Och alla känner sig varma och goa inombords och fulla av förväntan på tolvslaget.
En Riktigt God Jul och Ett Spännande Nytt Vinår önskar jag oss alla!

Terjes tipps på Jul- & Nyårsdrycker.
JULBORDET
Till sill, räkor, ljus charkuteri:
Valtraud Riesling, DO Penedès, Torres. €12.00
Till lax:
Viña Mocén Sauvignon Blanc, DO Rueda, Bodega Antaño. € 6.00
Till småvarma. Även Lutfisken:
Partal Selección 37 Barricas, DO Bullas, Bodega Balcona. € 10.00
Till ostarna och dessertbordet:
1964 Fondillón Gran Reserva, DO Alicante, Bodega Brotons. € 18.00

NYÅRSAFTON
Aperitif:
Codorníu Cuvée Raventós, DO CAVA, Bodega Codorníu, Penedés. € 15.00
Till skaldjur:
Castro Valdes Albariño, DO Rias Baixas, Bodega Castro Brey. € 5.00
Till Helstekt oxfilé:
Tarsus, DO Ribera del Duero, Bodega y Bebidas. € 17.00
Till fruktdesserter:
Dulc de Mendoza, DO Alicante, Bodega Enrique Mendoza. € 8.00 (50 cl)
Till ost och/eller chokladiga desserter:
1964 Fondillón Gran Reserva, DO Alicante, Bodega Brotons. € 18.00
Reservation för prisvariationer.