Dåliga klimatförhållanden har lett till att den globala vinproduktionen har gått ner 8,2 procent i år och når nu sitt lägsta värde på 50 år.
Rapporten släpptes idag av den Parisbaserade ansedda organisationen ”International Organisation of Vine and Wine (OIV)” där de flesta vinproducerande länder är medlemmar.
Världens totala produktion på 246,7 miljoner hektoliter har gått ner kraftigt tack vare kraftig nedgång i de tre stora vinproducerande länderna Italien, Frankrike och Spanien. Italien har haft en nedgång på 23% till 39,3 mhl. Frankrikes nedgång är 19% till 36,7mhl medan produktionen i Spanien har gått ner 15% till 33,5 mhl.
Världens fjärde största vinproducent USA har haft en mindre nedgång, de har bara förlorat 1% och landar då på en produktion av 23,3 mhl. Men OIV noterar att beräkningarna från USA gjordes före de stora naturbränderna i Kalifornien som där har drabbat deras två största produktionsområden, Napa Valley och Sonoma County.
Australien har haft det desto bättre och de har nu klättrat upp till femteplatsen, de producerar nu 13,9 mhl. Det är tredje året på rad som de har lyckats höja produktionen.
Argentina hade en mycket dålig skörd 2016 och de har nu ökat 25% till 11,8 mhl, men det är fortfarande sämre än 2015. I grannlandet Chile sjönk produktionen 6% från ett redan dåligt 2016 till 9,5 mhl. Sydafrikas produktion steg 2% till 10,8 mhl. Från Kina finns inga siffror ännu men förra året producerade de 11,4 mhl. Slutsatsen bör följaktligen bli att enligt lagen om tillgång och efterfrågan så finns det risk för att priserna på vin kommer att stiga.