Knotten vars latinska namn är Simulium trifasciatum blev först upptäckt vid Ebro-floden under 2006. Efterhand så spred den sig till olika delar i Aragon där tusentals personer blev tvingade att uppsöka sjukvården efter att ha blivit knottbitna.
Nu har knotten nått Butarque som är en stadsdel i södra delen av Madrid, de kan därifrån lätt sprida sig till centrala Madrid via floden Manzanares som fortsätter sitt lopp genom stora delar av Madrid.
Larverna läggs i rinnande vatten där de fästs vid stenar eller vattenväxter. Men föroreningarna i floderna har gjort att man hittills har sluppit någon invasion av knotten, larverna har helt enkelt dött av det förorenade vattnet. Flodernas vattenkvalitet har under de senaste åren kraftigt förbättrats vilket har gjort att larverna numera överlever och kläcks som aldrig förr. Så paradoxalt nog kan reningsverk som resulterar i renare floder inte bara ge badmöjligheter utan också knott.
Som andra knott så sticks de inte utan biter ett hål i skinnet, deras spott är giftigt med den baktanken att det skall bedöva så att de kan få äta i fred. Men giftet har bara den verkan en kort stund sen blir det klåda och ofta svullnad, det kan också framkalla en allergisk reaktion.
De små odjuren är dessutom dagaktiva och tar sig lätt in innanför både tröjor och byxor.