Under sommarmånaderna ökar invånarantalet drastisk i många kommuner på Costa Blanca och Costa del Sol, något som ställer stora krav på vattenförsörjning och avfallshantering.

En av dessa kommuner som också är välkänd bland många svenskar är Torrevieja på Costa Blanca. Kommunen har en stor mängd lägenheter och hus som bebos i huvudsak under sommaren, dels av ägarna själva men de hyrs också ut till turister. Däremot har staden dåligt med hotell, det finns bara 1.700 stycken hotellrum i hela kommunen.

Den officiella siffran för antalet invånare i Torrevieja är 85.000 personer, men det anses att det finns ett stort mörkertal på personer som bor där men som inte har registrerat sig. Kommunen tror att det totala verkliga antalet invånare är runt 100.000 personer. Av Jonny Erixon

Enligt myndigheterna så fanns det i Torrevieja 291.741 invånare i juni, 382.154 i juli, 423.045 i augusti och 297.115 under de två första veckorna i september.

Kommunens representant Fanny Serrano säger att vattenförbrukningen och mängden avfall är de säkraste indikatorerna på hur många människor som besöker Torrevieja. Hon påminde om att det är mycket svårt att fastställa exakta siffror i en kommun där de flesta turisterna äger eller hyr bostäder.

Om vi tar en närmare titt på vattenförbrukningen så levererade Agamed (Aguas del Arco Mediterráneo, S.A.) 1.311.438 kubikmeter vatten till Torrevieja i augusti, detta motsvarar 42.304 kubikmeter dagligen enligt publikationen Informacion. Detta motsvarar förbrukningen för 423.000 personer och det är en liten ökning jämfört med året innan.

Vad beträffar avfallshanteringen så hanterades 6.222 ton sopor under samma period, detta var däremot en liten nedgång jämfört med 2017.

Problemet för samtliga turistkommuner är svårigheterna att dimensionera verksamheterna så att de fungerar bra året om, både när kommunerna har lite folk under lågsäsong och flera gånger så mycket under högsäsong. Detta exemplet visar på Torrevieja, men Benidorm, Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola och flera andra kommuner brottas med samma dilemma.

Foto: Enrique Íñiguez Rodríguez