Málaga och Mallorca påverkas inte av den pilotstrejk som bröt ut i morse efter att samtalen mellan SAS och flygbolagets piloter inte nått någon lösning. Runt 70.000 resenärer drabbas i dag när piloter i Sverige, Danmark och Norge går ut i strejk. SAS har publicerat en lista över flygningar som inte påverkas av strejken. Av den framkommer det att trafiken på Málaga och Mallorca fortsätter. Du hittar samtliga flygningar här som inte påverkas av strejken.

SAS avgång från Arlanda klockan 11.05 till Málaga går som planerat. Det gäller också avgången från Köpenhamn till Málaga bland annat.

Svenska Dagbladet skriver på fredagen att SAS-piloterna och arbetsgivarna aldrig nådde ett avtal, och vid midnatt bröt strejken ut. Redan under fredagen innebär strejken att 315 avgångar ställts in, och att över 70.000 passagerare drabbas.

Hittar inte parterna någon lösning under dagen riskerar över 100.000 passagerare påverkas av inställda flyg under helgen.

Under torsdagskvällen meddelade bolaget att 205 flygningar har ställts in på fredagen. Under morgonen meddelade SAS att ytterligare 110 flyg ställs in.

På Arlanda står ett hundratal strandade resenärer och väntar. Alla kollar med jämna mellanrum sina mobiler i hopp om besked – på något sätt kanske de ändå kan komma iväg, trots SAS-piloternas strejk skriver TT.

Vi har många resenärer som är oroliga och vi väljer då att som förebyggande åtgärd ställa in de här flygen. Vi tycker att det är bättre att få den här informationen i god tid, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Hon säger vidare att bolaget gör allt det kan för att boka om kunder till andra bolag. Under helgen handlar det om ytterligare 100 000 drabbade resenärer. Bolaget har erbjudit dem som har flygningar bokade under fredag, lördag, söndag och måndag att boka om utan kostnad.
– Skulle det bli så att det blir en störning kontaktar vi alltid resenärerna via sms, säger Freja Annamatz.

Förhandlingschefen för Transportföretagens flygbranschavdelning, Torbjörn Granevärn, tycker att piloterna bör ”ta sitt förnuft till fånga”.
”Vi hade önskat att piloterna tagit ett större ansvar i den här situationen. Men piloterna står kvar vid sitt extrema löneanspråk om 13 procent mer trots redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden”, säger han i ett uttalande till TT.
Läs mer här:
Så kompenseras du vid inställt flyg
Flygförseningar och inställda flyg en verklighet att leva med