Det är varning för temperaturer som i vissa delar av landet kan uppnå och även överstiga 46 grader. Anledningen är att den östliga svalare havsvinden ”Levante” som har varit förhärskande hittills i sommar bryts och ersätts med vindar som uppstår i Spaniens glödande hjärta, då uppstår den heta inlandsvind som här kallas ”Terral”.

Praktiskt taget hela Spanien med eventuellt undantag för norra kusten men inklusive ögruppen Balearerna förväntas i olika grad drabbas av värmeböljan. Enligt José María Sánchez-Laulhé på AEMET kommer det att bli två riktigt heta dagar, lördag och söndag men sen avklingar värmeböljan under måndagen den 3 augusti. Temperaturökningen kommer på fler ställen att starta redan idag torsdag för att nå sitt maximum till helgen. För Málagaprovinsen i södra Spanien ser prognosen ut så här:

Varmast blir det i Pizarra, Cártama och Álora med 46 grader, för Guadalhorcedalen och hela kusten kommer temperaturen att ligga mellan 35 – 40 grader, från fredag till söndag. Pizarra förväntas bli allra hetast med drygt 46 grader på lördag, Cártama, Álora och Coín kommer strax därefter med temperaturer mellan 44º och 46 grader. Vid sådana här tillfällen brukar det också bli extremt varmt i Málaga eftersom den staden ligger i mynningen av Guadalhorcedalen.

Det blir lite svalare allra längst ut i kustbandet, Nerja utlovas 34 grader medan Benalmádena och Marbella får 37 grader i genomsnitt under dagen på lördagen. Svalast skall det bli i Fuengirola med bara 34 grader.

Några av kommunerna kommer inte att nå sina maxtemperatur under lördagen utan först på söndagen. AEMET utlovar detta för dem: Torrox med högst 36º på lördag och 39º på söndag; Rincón de la Victoria med 38º på lördag och 40º på söndag och Vélez-Málaga med 28º i genomsnitt på lördag och 41º på söndag.

Nattemperaturerna kommer inte att sjunka under 23 grader någonstans förrän inlandsvinden har avklingat. Men sen på måndag förväntas den svalare östliga vinden återkomma med klar himmel samt dimbankar.

Men glöm inte: En prognos är trots allt bara en prognos. Även om den som i det här fallet kommer från en betrodd källa – ibland stämmer prognoser inte helt med verkligheten.

En relaterad artikel från samma tid förra året med adekvata råd om hur man hanterar höga temperaturer: Varning för höga temperaturer….

Källor: ”AEMET, la Agencia Española de Meteorología”, Spaniens motsvarighet till SMHI. Samt dagstidningen La Opinión de Málaga.

Bildtext: Illustrationsbild, termometer.
Artikel: Jonny Erixon.