Hälsomyndigheterna i Sevilla bekräftar att 49 personer i provinsen är smittade av West Nile-virus, 14 personer är inlagda på sjukhus varav fyra på intensivvården och tre personer har avlidit.

Viruset har infekterat 12 orter i Sevillaprovinsen, det upptäcktes först i Coria och La Puebla del Rio som är två städer strax intill våtmarker längs med floden Guadalquivir. Därefter upptäcktes det i Bormujos, Almensilla, Camas, Mairena del Aljarafe, Gelves, Dos Hermanas, Los Palacios, Sevilla, Las Cabezas och Lebrija. Sjuksomen som sprids med myggor har också upptäckts hos hästar i både Huelva och Cadiz. Viruset hos djur upptäcktes först i Gibraleon (Huelva) och Jerez de la Frontera (Cadiz) den 10 augusti. Enligt jordbruksministeriet har ytterligare 19 fall har därefter upptäckts i områden som inkluderar Dos Hermanas strax utanför Sevilla och och San Bartolome de la Torre i Huelva.

I dessa områden vaccineras hästarna mot sjukdomen men det finns däremot inget vaccin för människor. Men hästar överför inte sjukdomen till andra djur och inte heller till människor, bara 10% av de infekterade hästarna visar symptom och cirka 1% av hästarna dör av infektionen.

Viruset finns framförallt hos fåglar och mygg som sticker infekterade fåglar kan överföra det till människor. Enligt WHO så utvecklar bara 20% av smittade människor några symptom, i de fall då virusinfektionen ger upphov till symtom får patienten vanligtvis hög feber (över 39 grader), huvudvärk och muskelsmärtor, symtom som varar i ca 1 vecka. Andra, mer ovanliga symtom innefattar utslag och svullna lymfknutor. I de allvarligaste fallen leder infektionen till hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation, vilka kan ha dödlig utgång. Dödligheten för de allvarliga symtomen ligger mellan 4 och 14 % och är högre för äldre än för yngre personer. Många patienter uppvisar också långvarig trötthet efter det att sjukdomen har gått över.

Äldre och personer med nedsatt immunförsvar har störst risk för allvarlig sjukdom. De personer som har avlidit i Sevilla är samtliga äldre, två män 70 respektive 77 år och en kvinna 85 år gammal.

Som namnet antyder så härstammar viruset från Afrika, det första diagnosticerade fallet upptäcktes i West Nile-district i Uganda. Men det har spritt sig och är nu etablerat i förutom Afrika, även i Europa, Asien, Amerika och Australien, det kräver dock våtmarker och lämplig temperatur och fuktighet. Det är ännu inte etablerat i Sverige, däremot finns de myggor som anses vara bärare även i Sverige.

De förebyggande åtgärder som kan vidtas är bekämpning av myggor och genom att skydda sig mot myggstick med myggmedel och täckande kläder. Vaccin finns inte och heller ingen specifik behandling, vissa antivirala medel har dock en viss effekt men i stort sett går behandlingen ut på att lindra symptomen.

Bildtexter: Mygga ur släktet Culex (Den vanligaste virusspridaren), foto: Jim Gathany. Bild 2 visar spridningen av viruset 2006, foto: Centers for Disease Control and Prevention.
Artikel: Jonny Erixon.