Det är oroligt i östra Europa. Det gör att sommarens semesterfirare söker sig till Västeuropa. Till välkända och etablerade resmål som känns trygga. Svenskarna väljer Costa del Sol och Costa Blanca.

Vi som håller på med turism vet hur känslig branschen är. Ett krig kan tömma en hel kust.

Så var det 1990/1991. Bombplan på uppdrag till Operation Desert storm i Kuwait flög över Solkusten. Det var tyst på barer och restauranger som gapade tomma. Lika bra att slå igen tyckte fastighetsmäklare som tog ned sina skyltar och stängde.

Kriser har kommit och gått. Min vän Kiko René i Benalmádena som jobbat inom fastighetsbranschen sedan 1969 brukar säga att fastighetskrisen 2007/2008 var värst. Då har han ändå upplevt Palmeregeringens bojkott av Spanien 1974. 1980 kom nästa kris innan Kuwaitkriget 1990.

Oroligt världsläge påverkar semesterresandet.

Det bekräftas också i Vagabonds årliga resebarometer. Det blir inte lika mycket resande som före pandemin. Även om det finns ett uppdämt behov av att lufta sina vingar. Men högre biljettpriser på flyg, inflation och kriget i Ukraina skrämmer bort en del, eller att vissa resmål väljs bort till fördel för andra.

Att Madrid står som värd för Natotoppmöte den 28 till 30 juni där även Sverige och Finland kommer att delta blir intressant att följa. Natotoppmötet beskrivs som den största händelsen på länge i Spanien. Det är även den största utmaningen ur säkerhetssynpunkt på flera år.

Hur kommer Putinregimen och Ryssland agera? Världens blickar kommer att vara riktade på Spanien och Madrid under några dagar. Tiden runt Natos toppmöte kan bli den mest kritiska för ryska påverkansbeslut mot Spanien. Hotfulla och felaktiga uppgifter från ryska statskontrollerade medier är att vänta.

I övrigt talas det mycket om en rekordsommar i Spanien. Spanjorerna väljer hemester och den internationella turismen kommer tillbaka från främst Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och de nordiska länderna. Det förutspås turistboom 2022.

Ett oroligt hörn i Östeuropa, dyrare resor till Thailand och Asien gör att sommarens svenska semesterfirare söker sig så långt bort från Ryssland som det bara går – till Västeuropa. Till välkända och etablerade resmål som Spanien.

Vagabonds årliga resebarometer visar att Spanien ligger fortfarande ohotat i topp som svenskarnas favoritresmål. Så har det sett ut i många år.

Statistik den 17 maj 2022 från resesajten Momondo visar att svenskarnas sökningar på resor ökat med 36 procent jämfört med samma datum 2019. Det är sydeuropeiska destinationer som står för trenden sommaren 2022.

För oss i Spanien är det intressant läsning. Här är de tio mest eftersökta destinationerna för sommaren 2022 på Momondo:

  1. Málaga, Spanien
  2. Alicante, Spanien
  3. Istanbul, Turkiet
  4. Palma de Mallorca, Spanien
  5. Barcelona, Spanien
  6. Beirut, Libanon
  7. Bangkok, Thailand
  8. Antalya, Turkiet
  9. Ankara, Turkiet
  10. Split, Kroatien

Trots pratet om klimatkris, flygskam och att vi är beredda att ändra våra resvanor, gör de flesta inte det. Vi vill resa utomlands som tidigare. Livet har varit tillräckligt instängt under pandemin.

Och du lär träffa spanjorer på stranden i sommar. De prioriterar säkerhet och pris på grund av krig och inflation. De väljer att stanna hemma och satsar på sol och strand.

En rapport från Rebold som arbetar med marknadsföring och kommunikation i Spanien visar att två av tio spanjorer (20 procent) har Andalusien som favoritresmål. Därefter kommer Kanarieöarna (11,61%) och Valenciaregionen (10,89%). I inlandet är det Madrid (4,21%), Castilla y León (3,67%) och Aragonien (2,41%) som gäller.

Enligt Global Web Index är Spanien det sjunde landet med den högsta andelen invånare som väljer hemester, närmare bestämt 29 procent. På första plats ligger Grekland med 35 procent. Och väljer spanjorerna semester i utlandet så blir det Italien, Frankrike, USA, Portugal eller Storbritannien.

Undersökningar visar att inflationen kommer att bidra till färre övernattningar för semesterresenärer. Semester vill vi ha men dagarna på resmålet blir färre. Det tycks bli en större rotation av sommarturister som kommer och går.