Vi har det bra som bor i ett vinland. Transporterna är korta och vi hittar närproducerat vin strax utanför dörren. Det är inte svårt att handla klimatsmart eller bidra till mindre klimatavtryck. Vinbönder jag möter talar oftare om klimatets inverkan. I Málagaprovinsen är det snustorrt. Knappast en droppe regn under hela hösten.
Man behöver knappast vara en ”Einstein” för att inse att utan regn blir det knappast någon vinproduktion. De senaste fem åren har produktionen minskat i Málagaprovinsen.

På andra håll slåss vinodlare mot frost, värmeböljor och skogsbränder. Det talas om klimatkris och en vinindustri som blir alltmer sårbar. Odlare över hela världen kämpar för att hitta lösningar.

2022 kommer ämnet klimatförändringens inverkan på druvor att diskuteras på allvar när Green Wine Future arrangeras från åtta platser i världen däribland Marbella den 23 till 26 maj. Det blir en internationell kongress med Chrand Events som arrangör.

Jordbruksprodukt
Vin är en jordbruksprodukt. Konstigare är det inte. Precis som en bonde odlar potatis, vitlök eller tomater så odlar han druvor för vin.

Med ett allt nyckfullare klimat sätts vinnäringen på svåra prov. Redan 2006 arrangerades den första kongressen om klimatförändringarnas inverkan på vin.

– Många vindistrikt med kvalitetsvin produceras i områden med specifika temperaturintervaller. Om temperaturen stiger här så försämras druvorna kvalitet, säger Pancho Campo, samordnare bakom Green Wine Future.

Han tar Galicien som exempel. Albariñodruvans hemland som trivs med svalare somrar i kombination med regelbundna regnskurar. Skulle nederbörden minska och temperaturen öka blir det problem.

Vad är det som händer med vinerna?
Redan nu lägger branschen märke till alkoholstarkare viner, det i sin tur bidrar till lägre syra. Snabbare mognad av druvor påverkar kvalitet och arom till det sämre. Skadedjur och insekter är ett annat fenomen vilket gör att bekämpningsmedel ökar.

En av de viktigaste frågorna som omger vinodlingar är den biologiska mångfalden.

– En del av den biologiska mångfalden i en vingård är det som omger den. Det kan vara skogar, floder, andra odlingar och insekter, säger Pancho Campo i en intervju.

Till Green Wine Future som arrangeras i Marbella bland annat kommer över hundra föreläsare som tar upp allt från produktion till transport och distribution samt förpackning.

Redan nu går det bra att registrera sig på Green Wine Future 2022 via webbplatsen greenwinefuture.com

Vintips
På tal om närproducerat så börjar vi i Ronda. Lunera 2017 från Bodega Morosanto på Petit Verdot, Cabernet Sauvignon och Syrah och 12 mån på franska fat. Härliga inslag av körsbär, vissa ekrostade nyanser. Fylligt, mogna tanniner, kryddigt avslut. Utmärkt vin, flera utmärkelser. 15,60 euro

Gross Petit Verdot 2016 från den familjeägda bodegan Gross Hermanos i Sierra de la Chimenea nära Antequera norr om Málaga. Rubinrött, mogna frukter, körsbär, kryddor och rostade ektoner. Sammetslen med aromatisk eftersmak. 89 poäng i Guía peñín. 25 euro.

Passerar ni Segovia eller trakterna runt Madrid så leta efter Oinoké 2018 från Bodegas Camiruaga i Segovia. Här är det Garnacha tinta som vuxit på 70-åriga vinstockar och 8 månader på franska fat som har bidragit till en utmärkt köttvin. Denna saftiga druva som ger körsbärsröda viner med mogna frukter, elegans och bra avslut. Fyndpris: 5,80 euro.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner