De vanligaste matvarorna på det spanska julbordet har blivit 13 procent dyrare jämfört med i fjol och 42,7 procent dyrare sedan 2015. Det visar en färsk undersökning som konsumentorganisationen OCU låtit göra inför julhelgen 2021.
Aldrig någonsin beräknas julen bli så dyr som i år och det kommer redan rapporter om att spanjoren drar ner på inköp till årets firande.

Ökade kostnader för råvaror, elektricitet, transporter och bränsle ger den perfekta stormen som gräver djupare hål i konsumenternas fickor.

– I år kan vi inte betala för allt, det går inte att lägga en stor del av lönen på en enda kväll, säger María Ángeles som har beslutat att ta bort skaldjur från den traditionella julaftonsmenyn.

I stället blir det frysta räkor som köptes för en månad sedan, säger hon i en intervju i Diario SUR.

Konsumentprisindex bekräftar bilden. Den senaste statistiken för november visade en ökning med 3,3 procent på mat och alkoholfria drycker.

Till skillnad från OCU ger konsumentprisindex en bredare bild på prisökningen på exempelvis kött, fisk och skaldjur.

Undersökningen från OCU hittar du HÄR