Puente Genil (155 km från Málaga) passerar vi med höghastighetståget AVE mellan Málaga och Madrid. Ibland stannar inte ens tåget här. Puente Genil, söder om Córdoba, är en spännande historisk del av Andalusien och har sin plats längs Caminos de Pasión. Och Vía Augusta.
Förutom att det är en juvel i romersk historia produceras det både olivolja, vin och Kvittenpastej eller Membrillomarmelad. Naturen i närområdet inbjuder till härliga vandringar inte minst vid vattenreservoaren Embalse de Cordobilla.
Det som jag framför allt fäster mig vid är Puente Genils plats i historien. Den gamla romerska kolonin Villa Romana de Fuente Álamo som ligger tre kilometer utanför Puente Genil började byggas på tvåhundratalet före Kristus. Det är en av de viktigaste arkeologiska platserna i provinsen Córdoba. Anledningen är den mosaik som bara finns här och på två andra platser i Europa.
1.500 km
Fuente Álamo, som hade sin storhetstid fram till mitten av 200-talet, kom till under Julio-Claudian dynastin som grundades av Augustus. Andra kända romerska kolonier utmed Vía Agusta som ligger i närområdet är Ipagrum (numera Aguilar de la Frontera) och Astapa-Ostipo (Estepa).

Vía Augusta löper 1.500 km genom Spanien och är den längsta gamla romerska landsvägen på Iberiska halvön
Vía Augusta är den längsta av de romerska vägarna i dåtidens Hispania som mäter omkring 1.500 km och löper från Pyrenéerna genom Spanien till Cádiz. Vägen utgjorde huvudväg mellan Rom och Hispania.
I Andalusien passerar Vía Augusta platser som Utrera, Carmona, Puente Genil, Écija och Córdoba bland annat. När jag hösten 2020 besökte Carmona blev jag uppmärksammad på den vita linje som går tvärs genom byn. Bland annat över det lilla torget Plaza San Fernando. Linjen visar att just här går Vía Augusta.
Namnet Vía Augusta kommer av Kejsar Augustus efter de förbättringar som gjordes av vägen mellan år 8 till år 2 f.Kr. Den blev en viktig kommunikations- och handelsled mellan städerna och provinserna och hamnarna i Medelhavet.
Flera av våra nuvarande motorvägar i Spanien som A-7:an eller AP-7:an och gamla riksväg N-340 går utmed Vía Augusta. Fram till i början av 1900-talet användes även romarnas beläggning. Under Primo de Rivera och 1920-talet asfalterades vägen.
Hög standard
Längs Vía Augusta byggdes den lilla romerska kolonin Fuente Álamo. Förutom att romarna var dåtidens experter på kommunikation hade de förmågan att bygga upp mindre samhällen där det fanns vatten och bra förutsättningar för jordbruk.
Den romerska kolonin i Fuente Álamo levde gott. Det förstår vi av den mosaik som grävts fram och bara finns på två andra platser i världen. Antalet mosaik och kvalitén visar att befolkningen hade en hög levnadsstandard.
Fuente Álamo var en av de främsta romerska kolonierna i Spanien och levnadsstandarden var hög och lyxig. Här finns mosaik med motiv från guden Dionysos som från början var en fruktbarhetsgud för att senare förknippas mer som vinets gud och dramats beskyddare.
Flera av invånarna hade det bra ställt. Majoriteten av de som föddes här valde att stanna resten av livet. Här fanns tillgång på vatten och ett generöst jordbruk. Baslivsmedlen olivolja och vin producerades runt husknuten.
Läs mer: En passionerad resa i hjärtat av Andalusien
Husen bestod av flera rum med vacker mosaik på väggar och golv. En halvcirkelformad huvudgavel och på insidan en större sal för möten och banketter. Vardagsrum, sovrum och en plats för tillbedjan ingick i moderniteterna där solguden Mithra tillbads.
Solguden
Vi kanske känner till att den persiska solguden Mithras födelsedag som inträffade den 21 december. Kulten kring Mithra var utbredd i Romarriket och när kyrkan fastställde Jesus födelsedag i Nicaea år 354 låg det nära till hands att införliva element från denna lära som konkurrerade om att bli romersk statsreligion.

Mitt bland olivlundar tre kilometer utanför Puente Genil ligger en 2.000 år gammal romersk koloni.
Kristenhetens tradition att fira Jesu födelse mellan den 24 till 25 december är alltså en anpassning av att fira födelsen av guden Mithra som var en rival till kristenheten. Man kan säga att den gamla persiska guden Mithra var en föregångare till Mithras som i sin tur blev en konkurrent till kristendomens Jesusgestalt i Romarriket. Mithradyrkarna firade ”dies natalis solis invicti” (den oövervinnliga solens födelsedag).
Badinrättningar
I Fuente Álamo lägger vi också märke till att romarna älskade att bada. Flera bostäder hade privata uppvärmda badinrättningar eller spa som vi säger i våra dagar.
Att bostäder var utsmyckade med mosaik visade ägarens starka köpkraft och rikedom. Troligen hade många av invånarna en högt uppsatt position som militärer. Mosaiken bygger på mytologi och här finns de tre gracerna, ett slags glädjens gudinnor, som i den grekiska mytologin var döttrar till Zeus och Eurynome. Annan mosaik föreställer Bacchus som i romersk mytologi var rusets och vinets gud.

Mosaik av de tre gracerna, ett slags glädjens gudinnor, som var döttrar till Zeus och Eurynome.
Utgrävningarna som startade på 1980-talet öppnade för allmänheten 2009. 2019 avsattes 755.000 euro för utgrävningar i det södra området. Fuente Álamo håller öppet mellan klockan 10 och 14. Det går att få guidad visning (minst tio personer). Inträdet kostar tre euro och det är öppet samtliga dagar i veckan utom måndagar.
Fakta/Puente Genil
Du befinner dig på den gamla romerska vägen Vía Augusta som har fått sitt namn efter romarrikets kejsare Augustus. Den löper från östra delen av Pyrenéerna vid Narbonne till Cádiz. Du befinner dig även utmed Caminos de Pasión som vi berättade om i novembernumret 2020 av Svenska Magasinet.
Tre kilometer från Puente Genil ligger den arkeologiska platsen Fuente Álamo som betraktas som en romersk juvel. En civilisation som kom till under romarrikets dominans under 500 år i södra Spanien. Här finns mosaik som bara finns på två andra platser till i världen.

Strax utanför Fuente Álamo påträffar vi gamla romerska gravar
I Puente Genil finns katolsk herrklubb där medlemmarna av samhällets toppar samlas dagligen för att ta sig ett glas vin.
Rekommenderad restaurang: Casa Pedro.
Övernattning: Hotel El Carmen, Hotel Las Acacias, Hostal El Pasaje, Hostal Nueva Mezquita, Casa Rural Esmeralda och Cortijo San José är några hotell eller vandrarhem i Puente Genil eller i närområdet.
Visste du att…
På Solkusten och andra platser i Spanien är det många som beundrar julbelysningen i slutet på året. Det är företaget Ximénez Group från Puente Genil som installerar och monterar. Som Málagas julbelysning utmed ströget calle Larios exempelvis. Francisco Jiménez Carmona startade företaget 1940 och blev känd för att han satte upp julbelysning utmed gatorna i byn. Numera är företaget ledande inom julbelysning på platser som Madrid, Barcelona och Málaga.
Kvittenpastej Membrillo
Membrillo, eller som frukten heter på svenska, Kvitten, växer runt Puente Genil och här framställs kanske Spanien bästa Membrillomarmelad eller Kvittenpastej. Inte så konstigt att en ”Cata del Membrillo”, Marmeladsprovning, arrangeras varje år i oktober.
Membrillo ingår i Medelhavsdieten och är näringsrik.
Flera av producenterna som Membrillo La Góndola har varit verksamma i över 100 år och är familjeföretag som nu är igång i fjärde generationen.
La Góndola är ett av de mest kända märkena som är synonymt med Puente Genil. Det är hantverk, tradition och ursprung när det är som bäst.
Membrillo El Quijote S.A. är ett annat känt märke inom Membrillomarmelad som du hittar i nästan varje butik på Costa del Sol. Tillverkningen av Dulce de Membrillo startade 1840 av Rafael Rivas Pérez och de är ledande i Spanien och även internationellt när det gäller export av Membrillo.
I fabriken på 26.000 kvadratmeter arbetar runt 60 personer som producerar över 10.000 ton om året.
Ytterligare en producent av Membrillomarmelad som är omtalad är Membrillo San Lorenzo.
På svenska säger vi ibland kvittenpastej. Det är en sorts fast marmelad eller gelé gjord på kvitten som kokats tillsammans med socker. Kvittenpastej antas vara den första formen av marmelad. Den förekommer ofta i länder som Spanien, Portugal och Turkiet men även i Sydamerika, bland annat i Brasilien.
Själv så rekommenderar jag Membrillo till nybakade croissanter. Hos mig är det en stående grej varje lördag till eftermiddagskaffet.
Embalse de Cordobilla

(Foto: Enrique Urdiales Martín)
Detta är den tredje och senaste reservoaren som byggts upp med tillflöden från vattendragen Genil, Anzur och Lucena. Den ligger strax sydost om Puente Genil. Eftersom den är relativt grund är det ett tillhåll för vadarfåglar som finner föda. I området finns det en rik vegetation som drar till sig djur.
Här kan du bland annat se purpurhäger, gråhäger, vit stork och västlig purpurhöna. Under vintern övervintrar tranor innan de drar norrut, kanske mot Hornborgasjön, vem vet. Det finns även rovfåglar i området som brun kärrhök och du kan även se fiskgjuse, silltrut, skrattmås och storskarv.
Bodegas Delgado
Visst går det att hitta en trevlig vinproducent även i trakterna kring Puente Genil som ligger längs kända Ruta del Vino de Montilla-Moriles. Don Antonio Delgado Gálvez startade verksamheten 1874 tillsammans med sin kära hustru doña María Estrada Pérez.
Sedan 1997 är det fjärde generationen Delgado som står för produktionen. Det är ett erkänt prestigefyllt företag som kombinerar tradition och modernitet i produktionen av viner i sina två anläggningarna Lagar de San Antonio och la Bodega i Gamla stan i Puente Genil.
Bodegas Delgado har guidade visningar av sina lokaler där flera härstammar från när företaget startade 1874. Vinprovning med en iberisk touch och även flamencoshow när större sällskap kommer på besök. Det är öppet mellan klockan 9 och 14 måndag till lördag.
Här några trevliga vintips från bodegan som gör några riktiga höjdarviner enligt expertisen:
Amon AM
En utmärkt amontillado på Pedro Ximénez som fått hela 93 poäng i vinguiden Guía Peñín och fem stjärnor som betyder Excelente! Pris: 12,50 euro.
Elio Berhanyer PX
På Pedro Ximénez, 91 poäng och tre stjärnor. Pris: 14,50 euro.
Tertulia en Rama FI
En utmärkt Fino på Perdro Ximénez som får betyget 90 poäng och fem stjärnor. Pris: 6,75 euro!