Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2014-09-08

Cancersjuk pojke lämnade Málaga för Prag

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2014-09-08

Klockan 08.20 i morse lämnade den cancersjuke femårige pojken Ashya King barnsjukhuset Materno Infantil i Málaga för att transporteras till ett sjukhus i Prag. Pojken, som lider av en hjärntumör, kommer nu att få den vård som föräldrarna har önskat.

Tillsammans med spansk lokalpolis och nationalpolis lämnade pojken i morse sjukhuset med en ambulans för att transporteras till Málaga flygplats. Där väntade ett privat flygplan som tog pojken till sjukhuset i Prag.

I en taxi bakom ambulansen åkte pojkens pappa Brett King tillsammans med familjens advokat Juan Isidro Fernández rapporterar dagstidningen Diario SUR på sin nätupplaga.

Hälsovårdsmyndighetens direktör i provinsen Málaga, Daniel Pérez, och sjukhuschefen Manuel Paz, hade på söndagen ett möte med familjen och gav den grönt ljus till att transportera pojken till Prag. Både brittiska och spanska myndigheter är överens om att familjen har rätt till att söka den bästa sjukvården för sin cancersjuke son.

Klockan 13 på måndagen landade privatflyget med Ashya King på Prags flygplats. Pojken transporterades därefter till barnsjukhuset Motol vilket bekräftas av doktor Jan Stary vid barnavdelningen i samband med en presskonferens.

I morgon tisdag läggs pojken in vid avdelningen Proton Therapy Center (PTC).

Pojken som opererades i Storbritannien för sex veckor sedan lider av medulloblastom som är en intrakraniell tumör. Tillstånd för pojken är allvarligt och han åtföljdes av en läkare under resan till Prag enligt doktor Jan Stary.

Tillsammans med vissa sjukhus i USA är sjukhuset i Prag utrustat med alternativ till strålbehandling vilket är effektivare samt har färre biverkningar.

Alternativbehandlingen går under namnet protonterapi som är fyrtio gånger dyrare än kemoterapi och strålbehandlingen som pojken tidigare har fått.

Protonterapi beskrivs som ett skonsamt och effektivt sätt att behandla cancer jämfört med traditionell strålbehandling (röntgenstrålning och elektronstrålning) där det inte kan undvikas att också annan vävnad än cancertumören får en hög stråldos.

Protonterapi är aktuellt för patienter vars tumörer ligger nära känsliga organ i huvud, bröst eller bukhåla. Vidare är protonterapi särskilt lämpligt för barn, eftersom traditionell strålning ger en viss risk för nya tumörer senare i livet.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255