Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2013-04-30

”Skattjakt på svenskar i Spanien” - het potatis i svensk media under gårdagen

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2013-04-30

Skattskyldiga svenskar i Spanien måste deklarera sina tillgångar i utlandet senast i dag tisdag annars riskerar de straffavgift. Det blev en stor nyhet i Sverige under gårdagen. Bland de som intervjuades var Svenska Magasinets ansvarige utgivare och ägare, Christer Melkerson som upprörs över att Spaniensvenskar måste deklarera de tillgångar de har i Sverige. De spanska myndigheterna ökar skattetrycket i stället för att stimulera ekonomin med positiva åtgärder för folket. Alla utlänningar som kommer till Spanien är ju en tillgång för landet, varför skrämma bort dem menar kritikerna.

Av Ola Josefsson

Gårdagens brasklapp var knappast någon nyhet för Spaniensvenskar som följer nyhetsflödet via Svenska Magasinet. Redan den 5 mars (bilden) berättade vi om blankett 720 som finns på nätet och att skattskyldiga i Spanien skulle rapportera tillgångar per den 31 december 2012 på över 50.000 euro utanför Spaniens gränser. Tillgångarna utanför Spanien delas in i tre grupper; bankmedel, värdepapper och fastigheter. Rapporten ska vara spanska skatteverket tillhanda senast den 30 april 2013, det vill säga idag.

Enligt Eko-redaktionen vid Sveriges Radio ”jagar Spaniens skattemyndigheter svenskar och andra utländska medborgare som nu måste deklarera sina tillgångar. Allt för att få in intäkter till landets krisande ekonomin”.

Bo Wennertorp vid Global Accounting SL i Marbella kommenterade den nya lagen i Svenska Magasinet den 5 mars:
”Det är en kontrollfunktion från skatteverkets sida. Det blir ingen skatt att betala. Det handlar bara om kontroll, men missar du väntar böter på 10,000 euro”

Bo Wennertorp var rädd för att många skulle missa att uppge sina tillgångar utomlands.
”På grund av ren okunskap finns risken att kanske svenskar som är skatteresidenta i Spanien missar att rapportera sina tillgångar som exempelvis en sommarstuga i Sverige”.

Om rapport inte inkommer till spanska skatteverket senast den 30 april riskerar skatteresidenta att per grupp få betala 10.000 euro i straffavgift. Böter utgår även med stora belopp om felaktiga värden rapporteras.

Heléne Olsson på svensk-spanska handelskammaren i Barcelona säger till Ekot att ”det finns en stor fara att Spanien kommer att driva utlänningar ut ur landet”.

En som har reagerat skarpt på den nya lagen är den svenske advokaten Göran Rise som är verksam i Marbella. I en intervju den 12 mars i Svenska Magasinet sa advokat Göran Rise att ”när Spanien kräver att skattskyldiga Spaniensvenskar ska rapportera sina tillgångar i utlandet bryter landet mot Europakonventionen”.

”Den nya lagen skapar oro bland svenskar som är skattskyldiga i Spanien. Dessutom bryter den mot Europakonventionen och strider mot de grundläggande rättigheterna”, säger Göran Rise, svensk advokat på Costa del Sol.

Ny lag drabbar skatteresidenta som har tillgångar över 50,000 euro i utlandet 

Advokat Göran Rise: ”Spanien bryter mot Europakonventionen”

Hör intervjun med Christer Melkerson i Sveriges Radio

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255