Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-01-22

Fredagsvinet: Montilla-Moriles tar kliv framåt

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2021-01-22

Jag besökte Córdobaprovinsens södra del i höstas och vindistriktet Montilla-Moriles. En Fino och soppan Salmorejo är en härlig kombination härifrån. Tomatsoppans surhet och den iberiska skinkans umami (en kombination av smaker som salt, sött och nötigt) gifter sig perfekt. En uppfriskande och somrig maträtt. Något att längta till.


Vinodlingarna i Córdobaprovinsen ligger mellan floderna río Genil, río Guadajoz och río Guadalquivir i norr och bergskedjan Sierras de la Subbética i söder.

Floder, berg och inland. Det skapar ett mikroklimat som gör att druvan Pedro Ximénez trivs. Här finns cirka tio vinproducenter skyddade med ursprungsbeteckning.

Låt oss först slå fast att Montilla-Moriles inte är sherry som är ett skyddat varumärke från trakterna runt Jerez. Montilla-Moriles som fick sin ursprungsmärkning redan 1932, ett år före Jerez, går åt Sherryhållet men är billigare. Kvalitén har tagit stora kliv framåt.

Jag gillar att resa runt i Córdobaprovinsens byar, studera folklivet, se invånarna som träffas för att ta sig ett glas av det lokala vinet. Gärna med tapas som räkor frästa i olivolja och vitlök samt några inlagda oliver till.

På de flesta barer i provinsen Córdoba ingår en tapas när du beställer ett glas Montilla-Moriles.

Precis som i Jerez finns det många vinstilar i Montilla-Moriles som Fino, Amontillado, Oloroso och Palo Cortado på druvorna moscatel och Pedro Ximénez.

Vinerna visar upp en bred repertoar med allt från knastertorra Fino till söta, fruktiga viner med smak av russin och doft av varma kryddor som timjan och rosmarin. Färgen går från bleka och nästan genomskinliga till färgen av hasselnöt.

Här lagras många viner i så kallade Tinaja som är ett lerkrus.

Turistföretaget med inriktning på vin, We Love Montilla Moriles (welovemontillamoriles.es) organiserar rutter och besök hos vinproducenter. 
En av de äldsta bodegorna är Cañada Navarro som grundades 1860. Några andra producenter att studera på närmare håll är Lagar de los Frailes i Moriles Alto och Lagar Blanco. Lagar de la Salud, Lagar de Casablanca, Bodegas El Monte och El Lagar Cabriñana är ytterligare några producenter med guidade turer.

Några av mina favoriter är:

Fino Eléctrico på 100 procent Pedro Ximénez. En av de bästa torra Montilla-Moriles jag smakat. Utsökt till Salmorejo de Córdoba, provinsens kalla soppa vid heta sommardagar. Eller till inlagda oliver eller räkor frästa i vitlök.

Ett utmärkt sött alternativ är Jara Real från Bodegas y Destilerías del Sur i Montilla på Pedro Ximenez. Soltorkade druvor under 10-12 dagar, fyra år på amerikanska fat och Criaderas y Solera. Fylligt, stor doft. 

Fler vintips hittar du under hashtag #spanskaviner på Twitter
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255