Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-12-28

Vaccineringen i gång

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2020-12-28

De första vaccinationerna mot covid-19 på Costa del Sol och i landets regioner har inletts. På Solkusten skedde det på ett vårdboende för äldre i stadsdelen El Palo i Málaga klockan 8 på söndagsmorgonen. 88-åriga Eugenia blev den förste som fick ett nålstick.

Nästa fas i Spaniens kamp mot coronaviruset har startat. Under det närmaste halvåret väntas upp emot 20 miljoner att vaccineras. Sköterskan Enrique Vargas var den förste i provinsen Málaga som fick ge det första nålsticket på Eugenia (bilden).

- Jag är varken nervös eller rädd. Jag är lugn, sa 88-åringen som tillade:
- Detta måste göras, så är det bara.

Även sjukhuset Hospital Clínico i Málaga var tidigt ute på söndagen där flera inlagda men även 50 anställda som står i fronten med att bekämpa pandemin också fick den första dosen. Ytterligare 50 fick den första dosen under måndagen.

Den andalusiska regionala Folkhälsovården Consejería de Salud uppger att 74 äldre vid vårdhemmet i El Palo blev vaccinerade igår söndag plus sex vårdgivare.

Det vaccin som har tagits fram av Pfizer och Biontech men också av Moderna använder en molekyl som kallas RNA där m står för mmessenger, alltså budskapet. Det kallas också för budbärar-RNA.

Molekylen mRNA innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

70.000 doser förväntas komma till Andalusien varje vecka. Regionpresidenten Juanma Moreno har förhoppningar om att halva Andalusiens befolkning ska vara vaccinerade med två doser till sommaren.

- Detta är första steget till ett normalt liv som gick förlorat med pandemin, säger Moreno.

Under januari månad kommer äldre personer vid vårdhem samt vårdpersonalen att vaccineras. I den andra fasen fram till mars kommer övrig personal vid sjukhus och vårdcentraler att vaccineras.

Från och med i dag och tolv veckor framåt kommer Spanien att få 350.000 doser varje måndag. Dagens försändelse har blivit försenad en dag och kommer först i morgon tisdag.

Före april kommer Spanien att ha fått 4,6 miljoner doser som gör det möjligt att vaccinera 2,3 miljoner människor, praktiskt taget hela grupp 1 i den prioriteringsplan eller turordning som myndigheterna fastställt.

Den andalusiska Folkhälsovårdsmyndigheten bekräftar på måndagen att provinsen Málaga har tre fall av den brittiska coronavirusvarianten som uppges ha en 70 procent snabbare spridning. Ytterligare fyra misstänkta fall rapporteras. Samtliga som mår bra är inresande från Storbritannien.

Två fall har även bekräftats i provinsen Granada.

(Foto: Junta de Andalucia)

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255