Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-12-16

Regionerna får utökade befogenheter

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2020-12-16

Pandemiläget i Spanien är fortsatt oroande. Det gör att landets hälsovårdsminister Salvador Illa ger regionerna utökade befogenheter att införa restriktiva åtgärder och kriterier inför den kommande jul- och nyårshelgen om det blir nödvändigt.

Salvador Illa anser att de åtgärder som vidtagits i nuläget är tillräckliga. Han vädjar till allas personliga ansvar. Men stänger inte dörren för nya begränsningar om läget försämras de närmaste dagarna.

Enligt ett utkast från Hälsovårdsdepartementet kan regionerna, om smittalen återigen börjar stiga, inför begränsningar när det gäller resor, möten, utegångsförbud och evenemang.

Det gör att regionalregeringarna i Spanien kan ta beslut om att häva den fria rörligheten i regionerna under alla helgdagar mellan den 23 december och 6 januari om antalet smittade hastigt stiger.

Regeringar får också möjlighet att begränsa personliga möten till färre än tio personer under helgdagar som julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen och Trettondagshelgen.

De får även befogenhet att införa utegångsförbud före klockan 01.30 under helgdagarna.

Dessa begränsningar som kan införas med kort varsel vid behov gäller under det nationella nödläget från 25 oktober.

De senaste dygnen har flera regioner sagt att skärpta åtgärder väntar under helgerna om antalet nya smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 skulle öka.

Andalusien president Juanma Moreno säger att han inte avfärdar ytterligare restriktioner under jul-, nyårs- och trettonhelgen om läget försämras.

Det betonade Andalusiens talesperson vid regionens expertkommitté (bilden), Inmaculada Salcedo, på onsdagen.

- Om vi följer reglerna behöver vi inte införa hårdare restriktioner, men vi utesluter inte det vid behov. Läget i Andalusien har stabiliserats. Vi är på väg åt rätt håll men vi kan inte lita på oss själva.

Baskien, Katalonien, Valenciaregionen, Andalusien och Extremadura meddelar att de följer den överenskommelsen som är gjord tidigare med centralregeringen och hälsovårdsdepartementet.

Katalonien och Valenciaregionen har flaggat för att ytterligare restriktioner kan införas de närmaste dagarna mot bakgrund av ökade antal fall av smitta. Det man i första hand tittar på är rörligheten mellan regionerna. Valenciaregionen registrerar 227,30 smittade per 100.000 senaste 14 dagarna.

Redan nu har Balearerna infört skärpta restriktioner främst på Mallorca till 28 december då de ska omprövas. Max sex personer från två olika hushåll tillåts samlas under samma tak. Och utegångsförbudet gäller fortsatt mellan klockan 22 och 06, samt barer/restauranger får inte servera inomhus.

Regionen Balearerna har i nuläget 291,6 smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 per 100.000 invånare senaste 14 dagarna.

I provinsen Málaga är antalet nya smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 senaste dygnet 183 vilket är 90 fler jämfört med föregående dygn. Det visar färska siffror på onsdagen från den andalusiska Folkhälsovården Consejería de Salud y Familias.

Antalet avlidna med Covid-19 senaste dygnet är en person jämfört med tio ett dygn tidigare. Antalet inlagda på sjukhus har minskat med sex personer till 192.


För snabbast uppdatering följ Svenska Magasinets Twitterkonto
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255