Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-12-09

Iglesias stannar hemma från toppmöte i Marocko efter utspel

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2020-12-09

Den spanska regeringen förnekar att koalitionspartnern Pablo Iglesias inte åker med till det bilaterala toppmötet i Rabat på grund av sin position i Västsaharafrågan. Iglesias har sagt att Marocko förtrycker folket i Västsahara och förespråkar en folkomröstning om självständighet.

På torsdag, den 17 december, var det meningen att ett bilateralt toppmöte mellan Marocko och Spanien skulle hållas i Marockos huvudstad Rabat.

Senare har det meddelats att mötet skjuts upp till februari 2021.

Pablo Iglesias ska enligt uppgifter inte vara välkommen efter sina utspel om Västsahara.

Den spanska utrikesministern Arancha González-Laya har försökt att styra upp situationen och sa vid en presskonferens nyligen att Marocko kan känna sig helt säkra på att Spaniens ståndpunkt inte har förändrats trots att Podemos ingår i regeringen.

Först angavs Covid-19-pandemin som officiellt skäl för att Iglesias inte skulle följa med. Antalet regeringsmedlemmar skulle hållas nere på ett minimum.

Den spanska regeringschefen Pedro Sánchez väljer att lämna partiledaren för vänsterpartiet Unidas Podemos, Pablo Iglesias, på hemmaplan.

Det var den 15 november som Pablo Iglesias skrev på Twitter att en folkomröstning omedelbart bör hållas för Västsaharas självständighet. Han hänvisade till en FN-resolution från 1995.

Utrikesministern González Laya och försvarsministern Margarita Robles fick rycka ut och förklara att Spanien utrikespolitik definieras av regeringschefen och Utrikesdepartementet. Inte av vice regeringschefen.

”Spaniens ståndpunkt om Västsahara är tydlig och har inte förändrats under de senaste 20 åren” säger utrikesministern Arancha González-Laya.

I verkligheten har FN sedan 2007 undvikit att göra antydningar om en folkomröstning om självbestämmande i Västsahara och Spanien följer det beslutet.

Den spanska regeringen stänger inte dörren till en annan lösning på konflikten som att Västsahara kan bli en autonom region under kungariket Marocko, om de två parterna kommer överens om det.

Den 6 november var 45-årsdagen av “marcha verde” då Marocko invaderade Västsahara i samband med att Spaniens dåvarande statschef general Franco låg på dödsbädden.


På onsdagen kom utrikesministern Arancha González-Laya till Israel. Inom ramen för bilaterala kontakter med Medelhavsländerna väntar nu ett tvådagarsbesök i Israel fram till fredag.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255