Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-11-24

Vaccineringen mot Covid-19 inleds i januari

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2020-11-24

Vårdmottagare och vårdpersonal blir de första som vaccineras mot Covid-19 när de första doserna anländer i januari 2021. Det meddelade hälsovårdsministern Salvador Illa efter att ministerrådet på tisdagen gett grönt ljus till vaccineringsplanen.

Vaccineringsplanen består av tre steg som är baserad på tillgängligheten av vaccinet. Det första steget i början på 2021 med mycket begränsat utbud sträcker sig från januari till mars.

Steg två från mars till juni där vaccinationen ökas gradvis för att slutligen med steg tre gälla samtliga 15 befolkningsgrupper som de godkända vaccinerna mot Covid-19 kommer till del.

Prioritet med steg ett ligger på vårdtagare och personal vid sjukhus och äldreboende som uppskattas till 2,5 miljoner personer.

Därefter följer annan personal som också arbetar vid sjukhus och vårdinrättningar. Andra som står i främsta ledet för att vaccineras mot Covid-19 är de med allvarliga underliggande livshotande sjukdomar.

Hälsoministern säger att ”en strategi” kommer att gälla för hela landet och han försäkrar att vaccinet ”kommer att vara säkert och gratis”. Vaccinerade personer kommer att övervakas och följas upp.

Spanien får 140 miljoner doser enligt den undertecknade överenskommelsen med EU. Hälsovårdsdepartementet under ledning av Salvador Illa räknar med att utföra 80 miljoner vaccineringar, nästan dubbelt så många som den spanska befolkningen på 47,32 miljoner.

Det kontrakt som Spanien undertecknat med EU gäller vaccin (två doser) som uppnått 90 procents resultat eller mer, det gäller Pfizer-BioNTech, Moderna och AstraZeneca-Oxford.

Vaccineringen kommer att ske vid landets cirka 13.000 vårdcentraler av primärvården som i vanliga fall vaccinerar 14 miljoner invånare mot säsongsinfluensan under sju veckor.

Vaccineringen blir inte obligatorisk, även om myndigheterna anser att det är viktigt att en så stor del av befolkningen som möjligt vaccineras.

Det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo sa under gårdagen att vaccineringen mot Covid-19 inleds i regionen i januari 2021. 25 miljoner doser ska vara planerade i Andalusien som har en befolkning på över åtta miljoner.

Hälsovårdsmyndigheterna menar att skyddsåtgärderna mot pandemin som att bära munskydd, hålla avstånd och handtvätt måste fortsätta till slutet av vaccinationskampanjen. Överföringen av coronaviruset kommer inte att upphöra förrän det finns ett tillräckligt stort antal som är immuna.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255