Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-11-09

EU-kommissionen varnar Spanien för att övervaka medier

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2020-11-09

Pedro Sánchez plan att agera mot desinformation som innebär ”övervakning” av innehåll i media och digitala plattformar övervakas av EU-kommissionen. Anledningen är att EU vill vara säkra på att Sánchezadministrationens initiativ inte kränker grundläggande rättigheter.

Som Svenska Magasinet berättade i fredags oroas redaktörer och journalister i förbund som AMI och FAPE mot landets handlingsplan mot falska nyheter, så kallade fake news.

Tidningskoncerner är av den åsikten att frågan om en övervakning för att upptäcka fake news måste hanteras varsamt. Det kan även finnas ett egenintresse hos regeringen att dra nytta av hälsokrisen för att upprätta kontrollmekanismer ”bakifrån” för att rätt nyheter publiceras.

En talesperson vid EU-kommissionen säger att de är medveten om Spaniens handlingsplan och att den är under granskning så att den inte kränker yttrandefriheten. Redan nu oroas EU-kommissionen om utvecklingen i länder som Ungern, Polen eller Slovakien.

Det intressanta är att det nuvarande oppositionspartiet Partido Popular 2018 lade fram en proposition, alltså ett förslag från den dåvarande regeringen till kongressen, om en liknande lag att agera mot falska nyheter och desinformation.

Det avvisades den gången av vänsterpartierna PSOE och Podemos som nu vill införa samma kontroll. Den gången fick PSOE och Podemos stöd av nationalistpartierna i Katalonien och Baskien. De kallade åtgärden den gången som en ”oacceptabel attack” mot demokrati och hotade att få förslaget ogiltigförklarat i Bryssel.

Ledamoten Maite Pagazaurtundua i EU varnade nyligen i ett brev till EU-kommisionären inom justitiedepartementet, Didier Reynders, att förslaget öppnar för regeringen att övervaka journalister, media och bedriva vad den anser vara desinformation. Vilket öppnar möjligheten till missbruk och skada yttrandefriheten.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255