Världshälsoorganisationens (WHO) varnar för ”infodemin”. Under nationellt nödläge finns det krafter som tillverkar psykologiska vapen i onda syften för att skapa panik. Meddelanden som sprids via WhatsApp varnas det extra mycket för idag. Där har trafiken ökat med 698 procent under det nationella nödläget, enligt Telefónica.
”Att veta vem som är avsändaren av uppgifter och meddelanden hjälper dig att få veta om det är en åsikt eller objektiv information” skriver nationalpolisen som kommenterar deras manual i att upptäcka Fake news.
Bra journalistik är källkritisk och redovisar källor, och står upp för sina läsare. Resten är rök från sociala nätverk…
Nationalpolisen har skickat ut en manual med fem punkter som hjälper dig att kontrollera nyheters trovärdighet innan du delar nyheten via sociala nätverk eller på WhatsApp. Falska nyheter skapar onödiga panikåtgärder och kan ge privatpersoner, företag eller viktiga samhällsbärande institutioner dåligt rykte.
Var källkritisk och kontrollera källan bakom nyheten
Att googla kan ge ett snabbt svar på nyhetens eller budskapets trovärdighet. Det kan handla om en gammal nyhet, händelser som överdrivs eller helt enkelt hittats på.
Jämför nyheten
Gå till medier som du har förtroende för och officiella källor för att ta del av andra åsikter. När den nyhet du läser är länkad till källor så bekräftas informationen i nyheten och förstärker trovärdigheten.
Ibland är inte bilder värda tusen ord
Var försiktig med skärmdumpar och bilder som är tagna från ett annat sammanhang och manipulerade. Bildmontage är verktyg som används av de som producerar ”Fake news” för att överdriva situationer.
Granska källor
Skilj på åsikter och nyheter. Skilj på bloggar och redaktionella nyhetstexter. Det finns information som kanske inte är helt felaktig men genom att granska den som kommer med uppgiften så kan du fastställa om det handlar om opinion eller objektiv information.
Undvik att dela om du tvekar att det är sant
Arbeta inte och supportera dem som skapar Fake news genom att sprida uppdiktade nyheter. Även om en notis tycks vara viktig så fundera några sekunder innan du delar dem med dina kontakter. Använt sunt förnuft.