Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-11-19

Vikarierande ny kyrkoherde vid Svenska kyrkan från nyåret

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2019-11-19

Runt den 1 advent ska Svenska kyrkan i Utlandet ha klart med vilken som blir ny vikarierande kyrkoherde vid församlingen på Costa del Sol från nyåret. Samtidigt pågår en infekterad rättsprocess där nuvarande kyrkoherden Mikael Jönsson har stämt Svenska kyrkan i Utlandet (SKUT) för kontraktsbrott. Enligt kyrkoherden ska den tidigare chefen på SKUT, Klas Hansson, lovat ett muntligt avtal om förlängd tjänstgöring på Costa del Sol fram till 2027.

Av Ola Josefsson

Prästparet Mikael Jönsson och Lena Ottosson menar att de genom ett muntligt avtal blivit lovade förlängning på sina anställningar fram till 2027 och har stämt SKUT i ett tvistemål i Uppsala tingsrätt för fastställelsetalan och fullgörelsetalan av anställningsavtal samt skadestånd. SKUT å sin sida menar att prästparets kontrakt löper ut den 31 december 2019

Uppsala tingsrätt hade först satt ett datum för muntliga förberedelser och det skulle ha varit i fredags den 15 november där ombud för Arbetsgivarorganisationen skulle ha mött Mikael Jönssons ombud för muntliga förberedelser i civilmålet. Nu har det blivit uppskjutet till den 31 januari 2020 på grund av andra prioriterade mål.

I torsdags publicerade kyrkoherden Mikael Jönsson ett öppet brev på det sociala nätverket Facebook. Där går han till hårt angrepp mot chefen för Svenska kyrkan i Utlandet, Rickard Jönsson. Det gäller beskedet i Kyrkans Tidning att en vikarierande kyrkoherde ska tillsättas från nyåret på Costa del Sol.

”Att informationen kommer genom media finner jag mycket kränkande gentemot mig, församlingen på Costa del Sol och min familj” skriver Mikael Jönsson.

Efter att det öppna brevet publicerats har Kyrkokansliet, Svenska kyrkan i utlandet, genom Rickard Jönsson valt att svara på inlägget på Facebook. Varpå Costa del Sols Kyrkoråd genom Anssi Lakomaa svarar på Rickard Jönssons svarsinlägg.

Mikael Jönsson skriver att han hade önskat att få träffa Rickard Jönsson för att kunna lösa situationen, men det har blivit nej. Han uppger också att SKUT:s chef i en inlaga till Uppsala Tingsrätt den 14 oktober ska ha erbjudet honom en tjänst utanför Costa del Sol vid ett samtal den 6 september och även vid andra tillfällen. Detta har inte skett, skriver Mikael Jönsson som hänvisar till en konversation som publiceras som PDF-fil.

Enligt Mikael Jönsson ska Kyrkokansliet i Uppsala, med Rickard i spetsen, under fyra månader skrivit inlaga på inlaga ”där de med tekniskt juridiska finter försöker förlänga processen; de lägger osanna påståenden i munnen på förre detta högste chefen, även detta till tingsrätten. De ingår skenkontrakt där de manipulerar bort både svenska och spanska ”försäkringskassan” för att undkomma en procentuellt dyrare anställning”.

Svenska Magasinet har varit i kontakt med Rickard Jönsson för att få honom att svara på det öppna brevet från Mikael Jönsson.
- Eftersom det handlar om en rättsprocess så kan jag inte kommentera det öppna brevet från Mikael Jönsson. Jag vill inte gå in i något som kan utvecklas till en diskussion om anklagelser som svingar fram och tillbaka. Jag kan bara konstatera att vi har olika bilder över vad som har hänt och inte har hänt.

Enligt Rickard Jönsson går Mikael Jönssons kontrakt ut vid nyåret.
- Om en församling ska fungera måste det finnas en kyrkoherde. Om vi inte tillsätter en kyrkoherde finns det inte en församling.

Vikarierande kyrkoherde, varför inte en fast anställning?
- Anledningen är att kyrkorådet i Fuengirola inte vill vara med i en rekrytering i dagsläget. Vi vill ha kyrkorådet med oss och av den anledningen blir det en vikarierande kyrkoherde.

Finns det någon i dagsläget som är aktuell?
- Nej men vi räknar med att det ska vara klart till 1 advent.

Efter att allmänheten fick kännedom om konflikten mellan Mikael Jönsson och Svenska Kyrkan i Utlandet i mitten på juli, som Svenska Magasinet var först med att rapportera, har ämnet debatterats livligt på det sociala nätverket Facebook. Även insamlingar till den juridiska processen har startats. En klar majoritet av de som hörs i kommentatorsfälten vill ha Mikael Jönsson kvar som präst vid Svenska kyrkan på Costa del Sol.

Kan du förstå att många svenskar på Solkusten är upprörda?
- En kyrka består av massor av människor med olika åsikter och som kan stå på olika sidor av stängslet. Det är väl en ganska ensidig debatt som förs på Solkusten. Det är deras bild men inte Kyrkokansliets bild.

Rickard Jönsson säger till Svenska Magasinet att han hade föredragit att tingsrätten hade tagit detta mål den 15 november som det först var bestämt.

Vem som blir vikarierande kyrkoherde från nyåret är i skrivande stund inte klart. Blir det ett helt nytt namn eller blir det en tidigare kyrkoherde som återkommer och som känner till förutsättningarna på Costa del Sol? Oavsett vem det blir, är det en känsligt och komplicerat läge.

KLICKA HÄR OCH LÄS MER: Präst på Costa del Sol stämmer Svenska kyrkan
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255