Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-10-29

Triple A tillbakavisar anklagelser om massavlivning på djur

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2019-10-29

Det är trist när tidningar skriver om oss utan att kontakta oss och att medier bara hänger på utan att vi får medverka. Det säger Lily van Tongeren som nekar till de anklagelser som förs fram i media mot djurskyddsföreningen Triple A. Svenska Magasinet är en av få tidningar som har pratat med Triple A.

Av Ola Josefsson

Det var i söndagens nummer av Diario SUR som det berättades om hur Marbellas djurskyddsförening Triple A är misstänkta för att ha avlivat hundar och katter i stor omfattning och på ett omotiverat sätt under fem år för att gynna föreningens ekonomiska intressen.

Det gäller perioden mellan 2011 och 2016. Det är i huvudsak fem personer i Triple A:s tidigare styrelse som är under brottsmålsutredning. Ytterligare 14 personer har utretts men har i nuläget avskrivits från vidare misstankar.

Huvudpersonen är den tidigare presidenten i föreningen, Bettina P. som enligt domstolens utredning på ett ”omfattande och omotiverat sätt har tagit död på hundar och katter”. Personen i fråga har varken haft behörighet att utföra denna typ av verksamhet som även har varit plågsamt för djuren utan veterinärkontroll. Hon ska även ha förfalskat en veterinärs namnteckning för att få ut mediciner till att söva ned husdjuren.

Syftet har varit att minska kostnaderna och därmed avsätta en del av anläggningen till privata ändamål. Triple A ska även ha tjänat pengar på adoptioner till köpare i Finland och Tyskland, intäkter som de inte har redovisat.

Svenska Magasinet har pratat med Lily van Tongeren som är officiell kontaktperson till utländska medier. När vi når Lily berättar hon att det har varit bråda dagar efter skriverier i media.
- Jag har precis blivit intervjuad i tv. Det är trist när tidningar skriver om oss utan att kontakta oss. Diario SUR hade en text om Triple A i söndags och därefter har flera medier hängt på utan att vi har fått medverka. Det är dålig journalistik, säger Lily van Tongeren som nekar till anklagelserna som förs fram i media mot Triple A.

- Budskapet i artiklarna kan lätt tolkas som att vi är skyldiga. Men faktum är att vi inte har varit dragna inför domstol. Ingen anklagelse har blivit prövad i domstol. Nu handlar det om misstankar och en undersökning som är igång. Tidigare anklagelser har lagts ned mot oss. Men det finns några få personer som fortsätter att rikta misstankar mot oss. Om det överhuvudtaget blir en domstolsförhandling är oklart i dagsläget.

Lily van Tongeren menar att artikeln är full av lögner och att det ser ut som att Triple A är skyldiga.
- Vi hoppas att folk kan vara neutrala och att de inte drar slutsatser som inte är klarlagda. Det är trist och slår negativt mot volontärer och frivilliga som arbetar med hundar och katter.

Svenskan Patricia Littorin som är engagerad med att ta hand om bortsprungna och övergivna hundar och katter i Marbella säger till Svenska Magasinet att hon inte kan föreställa sig att det har förekommit omfattande verksamhet med att döda hundar och katter vid Triple A.
- Vid sjukdom ja, då är det en humanitär hjälp av avliva vid dödlig sjukdom, säger Patricia.

Patricia är volontär och har ingen direkt insyn.
-Jag ser bara det jag ser närt jag besöker Triple A. Jag är engagerad i att rädda bortsprungna och övergivna hundar. Inte officiellt engagerad i Triple A men jag vet inte vad vi skulle göra om vi inte hade Triple A.

Patricia berättar speciellt en episod.
- Under Bettinas skrivbord ligger det en hund som bara har tre ben. Den ligger där vi hennes fötter och får omvårdnad och kärlek. Den borde väl ha tagits bort om uppgifterna stämmer, men den finns kvar och trivs.

- Det skulle vara förfärligt om Triple A stängs. Det kommer inte att vara någon som kommer att hitta sin bortsprungna hund i Marbella i fortsättningen. Det är många som hjälper till runt Triple A, säger svenskan Patricia Littorin avslutningsvis.

Fotnot: Triple A är en så kallad ”Protectora” vilket betyder att de finns till för att skydda hundar och katter. De är inte en så kallad ”Perreras” som har rätt att avliva bortsprungna hundar eller katter efter tio dagar om inte en ägare har gjort sig till känna.
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255