Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-09-24

Francos kvarlevor kan flyttas

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2019-09-24

Spaniens Högsta domstol har på tisdagen avvisat överklagandet från Francisco Francos anhöriga och meddelat att kvarlevorna kan flyttas från Valle de los Caidos. Spaniens t f socialistregering beslöt redan i mars att kvarlevorna ska flyttas, ett beslut som Francos familj överklagade.

Högsta domstolen menar att det finns ett allmänintresse i saken att skyddad lagen om det historiska minnet, artikel 16.3. De meddelar att de kommer att lämna över sitt beslut till konstitutionsdomstolen.

Valle de los Caidos norr om Madrid är ett nationalmonument där omkring 30.000 stupade vid inbördeskriget ligger begravda. Här ligger även Spaniens tidigare statschef, diktatorn Francisco Francos begravd.

Enligt lagen om det historiska minnet bryter begravningsplatsen mot lagen så länge Franco ligger begravd på platsen. Franco dog inte under inbördeskriget utan avled 1975.

I stället förslås att kvarlevorna transporteras till kyrkogården Migorrubio i El Pardo utanför Madrid där Francos hustru Carmen Polo ligger begravd.

Francos barnbarn vill att hans kvarlevor förblir i Valle de los Caídos. Om det inte är möjligt bör kvarlevorna flyttas till Almudena-katedralen i Madrid där Francos dotter Carmen Franco 1987 köpte gravplatser till familjen och själv ligger begravd. Den platsen är skyddad och bevakas av vakter medan kyrkogården i El Pardo inte har någon bevakning.

Francos anhöriga menar att det är stora risker för konfrontationer mellan extremistiska grupper och nämner 2013 då Almudena-katedralen utsattes för ett attentatsförsök av en grupp chilenska anarkister som dömdes till fyra och ett halvt års fängelse.

Enligt Francos anhöriga är det en kränkning av de grundläggande rättigheterna till personlig integritet och religionsfrihet att flytta kvarlevorna av landets tidigare statschef. Francofamiljens önskan stöds av benediktinsamfundet i Valle de los Caídos samt av stiftelsen Fundación Francisco Franco och sällskapet Asociación para la Defensa del Valle som vill försvara platsen.

Luis Felipe Utrera Molina som är advokat men även barn till en tidigare minister under Francoregeringen säger att de kommer att gå vidare till konstitutionsdomstolen och till domstolen i Strassburg för de mänskliga rättigheterna.

Familjen Martínez Bordíu Franco är mer enad än någonsin och tänker gå hela vägen, säger advokaten Luis Felipe Utrera Molina till spanska medier på tisdagen.


KLICKA HÄR och läs mer: Valle de los Caídos - en plats som väcker känslor
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255