Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-09-24

Katalanska separatister planerade terrorattacker

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2019-09-24

Sju av de nio radikala medlemmarna i åldern 25 till 55 år i den katalanska separatistgruppen CDR (Comités de Defensa de la República) som greps på måndagsmorgonen kommer att föras till Madrid för häktningsförhandlingar på onsdagen. De övriga två har släppts efter förhör och får inte lämna landet. De gripna ingår i en struktur under namnet ERT (Equipos de Respuesta Técnica) och planerade attacker mot det regionala parlamentet i Katalonien samt mot Guardia Civils kasern i Canovellas skriver spanska medier på tisdagen.

Enligt Guardia Civils utredare tros de ha planerat attacker runt den 1 oktober som är årsdagen för den illegala folkomröstningen om Kataloniens självständighet som katalanska separatister arrangerade 2017.

Uppgifterna bekräftas av källor vid utredningen samt av åklagaren. De konstaterar att en upptrappning av våldet var planerat då gendarmer ur Guardia Civil har hittat sprängmedel. De gripna ingår i det mest våldsamma grupperingen vars syfte är att bygga upp ett kommando som myndigheter beskriver som en terroristorganisation.

Samtidigt publiceras mycket propaganda i dagsläget av separatister som med alla medel försöker få medlemmarna att framstå som snälla får. Hittills finns det inga dödsoffer skriver de regionala katalanska nationalisterna och gör sig lustiga över gripanden. Den våldsamma attityd som CDR tidigare har visat handlar om skadegörelser av Guardia Civil-bilar och annan allmän och privat egendom. De har även hällt bensin på vägar och eldat upp däck och spärrat trafiken på motorvägar. Enligt separatisterna och de som vurmar för katalansk självständighet är inte detta att vara våldsam…

Även den svenska nyhetsbyrån TT beskriver separatisternas kamp som hittills fredlig.

Kataloniens president Quim Torra var snabbt ute och och inte helt överraskande försvarade de gripna medlemmarna i CDR. Han skriver på Twitter: ”Förtrycket fortsätter att vara den spanska statens enda svar. De bygger en historia om våld men beroenderörelsen är och kommer alltid att vara fredlig”.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255