Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-09-11

AirBnb-bedrägerier är vanligare än de flesta tror

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2019-09-11

Det finns många olika former av bedrägerier när det gäller uthyrning och försäljning av fastigheter, vi kommer att belysa några av de vanligaste under de kommande dagarna. Vi börjar med AirBnb som är ett vanligt och populärt sätt att hyra privata turistboenden.

I och med att någonting blir populärt så drar det förr eller senare alltid till sig bedragare, AirBnb är definitivt inget undantag från denna generella regel.

Bedrägeriet går till på så sätt att boendet utannonseras på webbplatser med fastighetslistor som ”idealista” eller på sociala media som t.ex. ”Instagram”. När du har kontaktat annonsören flyttas konversationen från webbplatsens meddelandetjänst till e-post. Bedragarna förklarar att de bor långt borta och att de kan visa dig boendet om du betalar en deposition. Om du inte vill betala får du däremot inte se någonting.

BedrägeriOm konversationen fortsätter skickar bedragarna en länk till fastigheten på online-bostadsplattformen AirBnb. Men länken tar dig inte till den officiella webbplatsen utan till en falsk webbsida som ser ut som den riktiga webbplatsen.

De kommer att försöka få ett avslut på affären eller uthyrningen så snabbt som möjligt och de motsätter sig inte någon önskan som du har, oavsett hur extravagant den kan vara. Detta bedrägeri genomförs både med lägenheter och hus som finns i verkligheten men även med rent uppdiktade boenden.

Nu finns det fler former av bedrägerier än denna och dessa tar vi upp senare, men det spanska kontoret för internetsäkerhet (OSI) ger följande generella råd för att undvika att bli lurad (Denna artikeln handlar om Spanien, men samma form av bedrägerier förekommer globalt):
  • Var försiktig med alla erbjudanden med mycket låga priser. Om du är intresserad av ett visst område kan du jämföra hyreskostnaderna med övriga erbjudanden i samma område.
  • Var misstänksam om du märker att fotografierna på fastigheter har vattenstämplar från en annan webbplats eller är likadana som du sett i andra annonser.
  • Lita inte på hyresvärdar som säger att de bor utomlands och av någon anledning inte kan visa dig lägenheten personligen.
  • Lita inte på någon som föreslår användandet av mellanhänder för att överlämna nycklar eller kontrakt.
  • Var uppmärksam om någon har bråttom, cyberbrottslingar är alltid angelägna om att avsluta affären så fort som möjligt.
  • Om de ber dig om betalning via anonyma överföringstjänster, avsluta då processen omedelbart. Du bör också undvika att skicka en överföring via en bank som inte har samma nationalitet som den påstådda hyresvärden.

Den som behärskar spanska kan läsa mer på webbplatsen: S.M.E. Instituto Nacional de Ciberseguridad de España M.P., S.A. (OSI).

Bildtext: Ett exempel på en bedragares konversation (bilden går att klicka på så öppnar större bild i nytt fönster).
Artikel: Jonny Erixon.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255