Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-06-14

Tigermyggor på Costa Blanca

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2019-06-14

Hälsovårdsmyndigheterna i Valencia har publicerat en lista över de kommuner i regionen där det finns asiatiska tigermyggor. I området Vega Baja del Segura i den södra delen av provinsen finns de blodtörstiga myggorna registrerade i 15 kommuner skriver Diario de la Vega.

Kommunerna i fråga är: Algorfa, Benejúzar, Daya Nueva, Daya Vieja, Dolores, Formentera del Segura, Guardamar del Segura, Jacarilla, Los Montesinos, Orihuela, Pilar de la Horadada, Rafal, Rojales, San Fulgencio och Torrevieja.

Hälsovårdsmyndigheterna i Valenciaregionen kommer att hjälpa kommunerna med åtgärder mot tigermyggorna genom att ge ekonomiskt bistånd till de berörda kommunerna. De kommer att hjälpa både de kommuner som redan har myggan och de som löper stor risk att få den.

Tigermyggorna lämnar särskilt smärtsamma stick som svider länge, de är dessutom dagaktiva vilket gör dem särskilt oberäkneliga. Dessutom betraktas de som smittbärare av 22 olika virussjukdomar, såsom denguefeber, gula febern och Chikungunyafeber. EU har klassat tigermyggan som en invasiv art som skall bekämpas.

Myggan kännetecknas av svart-vit-randiga ben och en liten svartvit kropp, den varierar i storlek mellan 2 – 10 millimeter. Den är en dålig flygare och rör sig normalt inte mer än 180 meter från sin kläckningsplats. Myggan vilar på natten och morgonen och är aktiv på dagen, därför kallas den ofta i tropikerna för dagmygga. Den letar efter sina offer både inomhus och utomhus, men är mest aktiv utomhus. Den sticker både människor och djur (även fåglar) vilket gör den extra farlig som smittbärare. I Spanien är risken för smitta dock fortfarande mycket låg.

Tigermyggan, Aedes albopictus (Stegomyia albopicta) som även kallas Asiatisk tigermygga kommer ursprungligen från sydöstra Asien. Men den har genom transport av varor och ett ökat resande spritt sig över stora delar av världen. Den upptäcktes första gången i Europa 1979, det var i Albanien dit den hade kommit med varor från Kina. 1990 kom den till Italien via ett lass begagnade bildäck från Georgia (USA), därefter spred den sig över hela Italien. 1999 etablerade den sig i Frankrike, framförallt i södra delen av landet. Den spred sig därefter till, Belgien, Grekland, Schweiz, Kroatien, Spanien, Nederländerna, Bosnien-Hercegovina, Malta och det har även hittats enstaka exemplar i södra Tyskland och England. I Spanien etablerade den sig först i Katalonien under 2004, därefter spred den sig utmed hela Medelhavskusten. Särskilt etablerad har den blivit på Mallorca där den sedan 2012 betraktas som permanent. Förhållandena på Mallorca är rätt idealiska för myggan varför experterna tvivlar på att det går att utrota den där.

För att förebygga att myggan får kläckningsplatser nära människor bör man se till att avlägsna stillastående vattensamlingar där de annars kan lägga sina ägg. Man bör tömma blomkrukor, hinkar, burkar och liknande föremål regelbundet. Begagnade bildäck har i flera fall visat sig vara idealiska kläckningplatser för myggan varför man inte bör ha sådana liggande utomhus så att de kan vattenfyllas. För vattensamlingar som inte kan tömmas eller förses med insektsätande fisk återstår inget annat realistiskt medel än insektsgift.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255