Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-03-15

Fars dag i Spanien står för dörren

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2019-03-15

I Spanien firas Fars dag alltid den 19 mars, vilket i år 2019 infaller nu på tisdag. Detta datumet valdes därför att den dagen är tillägnad helgonet San José (Josef), Jesu stamfader.

Fars dag är inte bara en hyllning till en biologiska far, utan också till alla de människor som agerar som "fadersfigurer".

Veckorna före denna dag ägnar barnen i skolorna några timmar för att förbereda en gåva för sina föräldrar. Firandet är en vacker hyllning till alla spanska föräldrar, ett välförtjänt erkännande för allt de har gjort för barnen.

Det går alldeles utmärkt att visa kärleken till sin far på denna speciella dag med någon liten detalj, eller bara spendera en dag tillsammans som en familj. Om pappan är gammal så går det också bra att ge honom en resa, en dag på ett SPA eller en kryssning på Medelhavet.

I Spanien är ursprunget till ”El Día del Padre” daterat till 1948, då Manuela Vicente Ferrero som var lärare i Madrid erbjöd eleverna en festlig dag så att de kunde tillbringa dagen med sina föräldrar. Det resulterade i att en grupp pappor låtsades att de hade en egen dag, precis som mammornas redan existerande mors dag.

Andra länder som firar Fars dag den 19 mars är bland andra Italien, Kroatien och Portugal. Men datumet för fars dag är olika i olika länder, i de flesta latinamerikanska länder samt i USA firas det den tredje söndagen i juni. I Sverige, Finland, Island, Estland och Norge firas dagen den andra söndagen i november. Danmark är lite udda, de samkör Fars dag med nationaldagen den 5 juni.

Fars dag firades för allra första gången den 19 juni i Spokane i staten Washington (USA) och i Sverige startade firandet 1931. Till en början var farsdagsfirandet i juni i hela norden men efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag.

Ett tänkvärt citat av Gabriel García Márquez: ”En man vet att han blir gammal eftersom han börjar se ut som sin far” och ett annat av Denis Lord: ”En far är inte den som ger livet, det skulle vara för lätt, en far är den som ger kärlek ”.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255