Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-11-30

Spansk polis: En mer våldsam grupp har vi aldrig sett

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2018-11-30

De var kända som torpeder i den kriminella miljön på Costa del Sol och gick under namnet ”los suecos”, svenskarna. Under det senaste året har de utfört rena avrättningar i Marbella och Estepona. Fem greps på Costa del Sol medan fyra greps i Malmö. Två av de gripna är kvinnor, 64 och 24 år gamla.

Av Ola Josefsson

På fredagen hölls en presskonferens i polishuset i Málaga. På plats fanns både spansk och svensk polis. Spanska Inrikesdepartementet har publicerat ett pressmeddelande på sin webbplats.

- En mer våldsam grupp har vi tidigare inte upplevt, med tanke på att majoriteten av ligans medlemmar bara är mellan 21 och 27 år, sa Francisco López Canedo, polischef vid Nationpolisen i Málaga.

En kriminell liga från Malmö med nio medlemmar där två brödrapar var frontfrigurer har utfört flera dödsskjutningar på Costa del Sol. De har agerat torpeder, varit maskerade från motorcyklar eller vanlig cykel skjutit sina offer. De har växelvis varit bosatta på fem platser i lyxområden på Costa del Sol.

”De varierade sitt boende mellan de fem bostäderna som en säkerhetsåtgärd. De reste ofta till Malmö och Marocko” säger polisen. Av totalt nio gängmedlemmar greps fem i provinsen Málaga. Samtliga är kända av svensk polis sedan tidigare, säger den svenska kriminalinspektören Petra Stenkula som tillägger att upp till tio liknande organisationer är verksamma för närvarande i staden Malmö.

Målet för ligan har varit att etablera sig på Costas del Sol. Ett lyckat polisarbete har förhindrat det.
- Det ska inte vara lätt att etablera kriminell verksamhet på Costa del Sol, säger spansk polis i enheten UDYCO (Unidad contra la Delincuencia y el Crimen Organizado de la Policía Nacional) i ett uttalande.

Den första avrättningen som utfördes på Costa del Sol inträffade i San Pedro de Alcántara i Marbella den 12 maj. David Ávila Ramos, 37, mer känd under smeknamnet ”Maradona”. En gärningsman klädd i svart på en MC 500 kubik sköt mannen till döds när han kom ut från kyrkan i samband med sonen konfirmation. Händelsen beskrivs som hämtad ur en maffiafilm.

Mannens fru och två barn blev ögonvittnen till händelsen. Hon har inte lämnat några upplysningar till polisen.

”Maradona” var ett känt namn inom handeln med kokain och hade dragit på sig stora skulder. Han hade tidigare under maj månad blivit varnad av rivaliserande ligor som hade tänt eld på en bil utanför en gymanläggning som ”Maradona” var ägare till. Han ägde även strandrestaurangen Heaven som brändes ned.

Den andra avrättningen utfördes den 20 augusti. 34-årige Sofian Mohamed A. B. från Nordafrika sköts till döds utanför sitt hem i Estepona med nio skott. Mannen var känd inom narkotikakretsar och gick under smeknamnet El Zocato. Han sköts till döds av en maskerad person som flydde från platsen på en cykel. Svenska Magasinet berättade om den händelsen.

Utredningen kring den svenska ligans verksamhet på Costa del Sol är fortsatt öppen. Det är oklart vilka grupper som beställda avrättningarna som ligan från Malmö utförde. Misstankar pekar mot spanska och colombianska kriminella narkotikaligor.

Dagstidningen El Pais skriver att samtliga är av arabiskt ursprung men kommer från Malmö. Av de nio som har gripits har sju häktats för mord, för att tillhöra en kriminell organisation och förfalskning. Ärendet ligger vid domstolen i Marbella.

Polistillslaget som är en samordnad insats mellan spansk och svensk polis har fått namnet ”Operación Rueda”. Mer än 30 polismän har arbetat med att kartlägga den våldsamma ligan från Malmö.
 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255