Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-08-23

Gränspolis utsatta för bilbatterisyra, avföring och blod

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2018-08-23

Den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika upplevde en av de mest våldsamma dagarna på onsdagen när cirka 166 flyktingar på illegal väg tog sig in. Totalt uppges omkring 300 personer, i huvudsak unga män från länder söder om Sahara, stormat gränspassagen. Sju anställda vid Guardia Civil skadades.

Utrustade med flaskor innehållande blod, kalk, batterisyra och avföring stormade flera hundra unga män gränspassagen till Ceuta tidigt på onsdagen.
”Det var ett oväder med avföring, blod, kalk och syra som for genom luften” säger en anställd vid Guardia Civil som tillägger att det var omöjligt att hejda alla uppskattningsvis 300 som stormade gränsen.

De spanska och marockanska säkerhetsstyrkorna hade misstankar om att det skulle bli en jobbig dag. Hundratals unga män hade närmat sig gränspassagen och låg på lur i bergen. Säkerhetsstyrkorna väntade sig att de skulle storma gränsen på natten. I stället kom den mänskliga lavinen vid niotiden på onsdagsmorgonen skriver Diario SUR.

De unga männen höll den kollektiva bönen Musal-la som används i samband med högtiden när ett lam offras, Fiesta del Sacrificio o del Cordero, som kan liknas vid den muslimska påsken.

Därefter stormade männen gränsen vid området Finca Berrocal, samma plats som användes den 26 juli då 602 flyktingar på illegal väg lyckades att ta sig in. Den gången var anstormningen inte lika våldsam som den här gången.

Gårdagen stormning av gränsen var samordnad och samma teknik användes som förra gången. Männen var beväpnade med bultsaxar och andra verktyg som gjorde att de kunde ta sig över stängslet. Medan vissa gjorde hål i stängslet höll andra män borta gränsvakter genom att kasta stenar, lim, flaskor med syra från bilbatterier, bollar av mänsklig avföring och mänskligt blod.

Sju anställda vid Guardia Civil fick föras till sjukhus. Flera fick vård för ögonskador. Fem flyktingar fick också vård på grund av skärsår och blåmärken. Även marockanska säkerhetsvakter uppges ha blivit skadade.

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez skriver på Twitter och uttrycker sitt stöd för de drabbade vid Guardia Civil. Han säger att Spanien för samtal med flyktingarnas ursprungsländer samt transitländer för att hitta en gemensam, effektiv och humanitär lösning av flyktingfrågan.

Oppositionsledaren Pablo Casado (Partido Popular) skriver på Twitter att han för en månad sedan kritiserade effekten av Sánchez invandringspolitik och fick rätt. Den illegala invandringen har tredubblats sedan Sánchez blev regeringschef och kollapsat. Varför inte göra något för att tackla den värsta invandringskrisen det senaste decenniet?

Guardia Civil är mycket kritiska till situationen i Ceuta. Det råder brist på personal och säkerhet för de anställda.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255