Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-05-31

Polistillslag mot IPTV-leverantörer

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2018-05-31

Efter polistillslag mot IPTV-leverantörer blev det svart i rutan i tisdags hos många svenska tittare på kusten. Enligt uppgifter till Svenska Magasinet ska spansk polis i tisdags gjort tillslag mot olagliga IPTV-leverantörer på Costa del Sol. Det ska bland annat handla om gamla Danelca som sedan ifjol heter Team Nordic.

Av Ola Josefsson

Förutom Team Nordic ska även sändningarna från IPTV-leverantören Skandinavian IPTV ligga nere eftersom de har använt samma server. Även sändningarna från tvboxx.com, ett företag som ligger under Team Nordic ligger nere sedan i tisdags.

Det var tidigt i tisdags morse som spansk nationalpolis gjorde tillslag mot IPTV-leverantörer på kusten. Enligt uppgifter till Svenska Magasinet ska flera personer sitta gripna. Teknisk utrustning liksom bilar och bostäder ska polisen ha beslagtagit.

Hur många som är berörda är i nuläget ovisst. En källa menar att det kan röra sig om tusentals då IPTV-leverantörerna även ska ha haft servrar som försett hotell på Kanarieöarna med signaler.

Under torsdagen har flera personer hört av sig till Svenska Magasinet. Samtliga är besvikna på Team Nordic som inte hade informerat sina kunder.

- I tisdags dog sändningen tvärt. Tekniska fel kan ju alla råka ut för tänkte vi. Men vi kände viss oro när deras support inte svarade på mail. Ännu underligare blev det när de inte svarade på telefon. Då besökte vi deras kontor. Det var utrymt, inte en enda själ, säger Anders Erikson i Torremolinos till Svenska Magasinet.

På dörren satt en handskriven lapp. På norska och engelska stod det: ”Stängt”. I slutet på fjolåret bytte Danelca namn till Team Nordic.

Vid deras kontor i Benalmádena brukar det normalt alltid finnas ett par servicetekniker och några på supportavdelningen. Igår onsdag klockan 13 var vi där. Möblerna var kvar men det fanns inget folk där. Det måste ju vara tusentals skandinaver och engelsmän här på Solkusten som drabbats, menar Anders.
 
Under de senaste åren har spanska myndigheter gjort tillslag mot olagliga IPTV-leverantörer och stängt ner deras verksamhet. Tidigare har europeiska tv-kanaler pressat på för att Spanien ska agera.
Det finns en stor irritation bland brittiska public service-kanaler att IPTV-leverantörer illegalt vidaresänder signaler. Det är känt sedan länge att Universial Studios pressar på för att rensa upp i den illegala djungeln av IPTV-leverantörer.

Ifjol gjorde spansk nationalpolis i samarbete med Europol, Eurojust och en särskild åklagare som arbetar med databrott tillslag mot en av de största leverantörerna av illegal IPTV i Europa. Det började med att brittiska The Football Association Premier League gjorde en anmälan mot en dansk medborgare bosatt på Solkusten.
Spansk och bulgarisk polis gjorde den gången tolv tillslag och grep åtta personer för att på illegal väg vidaresänt signaler från betal tv-kanaler via nätet till så kallade IPTV.

Efter en anmälan från The Association Football Premier League gjorde spansk nationalpolis i februari 2017 ett tillslag mot ett företag i ett köpcenter i Calahonda som utan tillstånd och genom sin webbplats har erbjudit 100 tv-kanaler varav många betaltvkanaler. 

Det handlar om en IPTV-leverantör som till hotell, barer och privatpersoner sålt avkodade signaler och abonnemang för en årsavgift på 450 euro. Polisen inledde en förundersökning efter en anmälan från ett juridiskt ombud för The Association Football Premier League. 

IPTV-leverantören har erbjudit en särskild programvara till kunder så att de har kunnat se betal-tvkanaler. Verksamheten har bedrivits utan tillstånd från tv-kanalerna. Företaget har drivits av två brittiska medborgare skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Svenska Magasinet har sökt flera representanter vid Danelca/Team Nordic utan att lyckats nå någon.

(Arkivbild)

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255