Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-03-25

Puigdemont greps i Tyskland efter flykt genom Sverige

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2018-03-25

Efter att med en belgisk-registrerad bil rest med en Finlandsfärja till Stockholm och vidare på E-4:an förbi Norrköping, Linköping, Jönköping, Ljungby, Helsingborg och Malmö grep tysk polis den internationellt efterlyste katalanska expresidenten Carles Puigdemont efter att han passerat den dansktyska gränsen.

Carles Puigdemonts lek ”katten med råttan” har fått ett slut. Kataloniens expresident som riskerar fängelse för uppvigling för att vara en av huvudmännen som organiserat ett illegalt val om Katalonien självständighet och gått emot den spanska grundlagen riskerar nu att utlämnas till Spanien.

Carles Puigdemont besökte tidigare i veckan Helsingfors där han talade vid universitetet. Han hade en returbiljett till från Helsingfors till Bryssel där han har befunnit sig sedan oktober. Han hyr en villa i Waterloo strax söder om Bryssel.

I stället för att flyga valde Puigdemont att återvända till Bryssel i en belgiskregistrerad personbil efter att domaren Pablo Llarena vid Spaniens nationaldomstol utfärdat en europeisk arresteringsorder i fredags.

Puigemont färdades 1.500 kilometer i personbil från Finland. I fredags tog han färjan från Finland till Sverige och vidare mot Danmark innan han greps efter att ha passerat gränsen till Tyskland. Expresidenten har blivit förhörd vid en polisstation i Schlewsig och därefter transporterats till häktet vid anstalten i Neumuenster. Det bekräftas av polis på plats enligt ABC.

Spanska underrättelsetjänsten CNI (Centro Nacional de Inteligencia) har haft kännedom om Puigdemonts flyktväg och följt honom sedan han lämnade Finland skriver El Pais på sin nätupplaga på söndagen. Enligt tidningen färdades han i en Renault Espace.

Puigdemont greps klockan 11.17 i Schuby i Tyskland. Att gripandet sker i Tyskland kommer inte som någon överraskning då de tyska lagarna om uppvigling mot staten liknar Spaniens grundlag. I Tyskland ses uppvigling mot staten det som ett allvarligt brott med tio års fängelse och livstid.

Beslut om Carles Puigdemont kommer att utlämnas till Spanien väntas under de närmaste 48 timmarna.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255