Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-09-08

Författningsdomstolen ogiltigförklarar katalansk folkomröstning

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-09-08

Den spanska författningsdomstolen TC (Tribunal Constitucional) ogiltigförklarar folkomröstningen i Katalonien. Samtidigt riskerar den regionala regeringens 14 medlemmar plus andra myndighetspersoner som exempelvis borgmästare, totalt upp emot ett tusen personer, att åtalas. Beslutet från TC är enhälligt och har undertecknats av samtliga tolv domare. Det skriver spanska medier på fredagen.

Kataloniens president Carles Puigdemont kommer att åtala för planerna på att hålla en folkomröstning om självständighet nästa månad. Det meddelar även Spaniens riksåklagare José Manuel Maza.

Anledningen är den lag som regionalregeringen beslutade om i onsdags som tillåter en folkomröstning. Lagen godkändes av 71 jaröster från partierna JxSí, CUP samt den oberoende ledamoten Germà Gordó. De spanska myndigheterna kommer också att beslagta allt röstningsmaterial.

Just nu förbereds ett brottsåtal mot ledarna för det katalanska parlamentet och tjänstemän i den regionala regeringen som beredde förordningen om en folkomröstning. Även det material som framställts för att hålla folkomröstningen kommer att beslagtas, säger den allmänna åklagaren José Manuel Maza.

Folkomröstningen är illegal eftersom den strider mot landets konstitution. Spaniens regeringschef Mariano Rajoy har varit mycket klar och koncis och säger att beslutet var en oacceptabel olydnadsakt mot landets demokratiska institutioner.

Vissa kommenterar händelsen som en statskupp, den allvarligaste händelsen i Spanien sedan försöket till militärkupp i februari 1981. Andra liknar situationen i Katalonien med de spänningar som råder i Venezuela med Nicolás Maduro, det vill säga att man sätter lagen åt sidan och ägnar sig åt anarki.

Trots beslutet från Författningsdomstolen tänker Kataloniens regionalregering hålla fast vid planerna på att rösta om självständighet.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255