Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-08-28

Radikala nationalister gjorde politik av manifestation

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-08-28

Manifestationen mot jihadistattentaten i Barcelona och Cambrils i lördags kom till vissa delar att handla om politik och de regionala nationalisternas kamp om ett fritt Katalonien. Hundratusentals katalaner, vissa uppgifter pekar på 500.000, gick ut på gatorna för att fördöma jihadistattackerna i Barcelona och Cambrils (Tarragona) och försvara fred, frihet och demokrati.

Mobiliseringen på Barcelonas gator var en ”manifestation av folket”. Samtidigt utnyttjade radikala regionala vänsternationalister i Katalonien att göra politik av evenemanget. Vissa gick så långt och menade att attentatet i Katalonien berodde på Spaniens affärer med Saudiarabien och den spanske kungens besök där.

Vad som orsakat attentaten som skakat Frankrike, Belgien, Sverige, Danmark, Tyskland och Storbritannien sades inte av de radikala nationalisterna som är helt uppslukade av Kataloniens frigörelse.

Kung Felipe VI närvarade vid manifestationen som landets statschef liksom regeringschefen Mariano Rajoy. Radikala nationalister ropade ”försvinn”, ”vi kommer att rösta” och ”vi är inte rädd, bort med kungen”.

Kataloniens president Carles Puigdemont kommenterade det med ”rätt till yttrandefrihet och att det inte var något att förstora”.

Den lokala polisen, Guardia Urbana, talade om 500.000 personer som deltog i lördagens manifestation. Det skulle alltså vara en av de manifestationer som samlat mest folk tillsammans med demonstrationerna ”nej till kriget” 2003 och efter ETA-attentatet 1987 i köpcentret Hipercor på avenida Meridiana då 21 personer avled, varav fyra minderåriga, och 45 skadades.

Under manifestationen talade skådespelerskan Rosa María Sardá. Liksom vid minnesstunden förra söndagen medverkade ingen hög representant från det muslimska samfundet. Den som deltog var Miriam Hatib från den muslimska stiftelsen Ibn Battuta.

Hatib betonade att ”islamofobi eller antisemitism eller andra uttryck för rasism eller främlingsfientlighet har ingen plats i vårt samhälle”.

De som hyllades stort på lördagen var polis, räddningstjänst och sjukvård. Bilder visade hur polisbilar var övertäckta av rosor och blommor.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255