Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-07-24

Spanska utflyktsmål, del 9

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-07-24

Del nio av spanska utflyktsmål bjuder på ett par bergskedjor som också är en naturpark samt ett värdshus, allt är lättillgänglig från Marbella.

Det handlar om Sierra Blanca som ligger mellan kusten och Sierra de las Nieves. Sierra Blanca är bergen som syns bakom Marbella och några kilometer längre in börjar Sierra de las Nieves, och som namnet antyder kan det snöa uppe i de bergen. Bergen är höga, högsta toppen är på 1.919 meter vilket är förklaringen till att det tidvis finns snö så här långt söderut.

Sierra de las Nieves har en stor variation av både flora och fauna och fick skydd som naturpark redan 1989. Några år senare, närmare bestämt 1995 blev parken uppförd på Unescos lista som Biosfär reservat.

Berg med små slingrande vägarAv Jonny Erixon

Inbäddat i bergskedjan finns det nio små städer
som har var och en satt sin prägel på området, det är en smältdegel av olika kulturer. Här finns olika hantverk, verkligt unika festivaler samt ett gott lokalt och mycket traditionellt kök.

De nio små städerna är: El Burgo, Casarabonela, Yunquera, Tolox, Alozaina, Guaro, Monda, Ojén och Istán.

Vägen från från värdshuset till grinden


Men den allra största tillgången
är den storslagna naturen med vandringsleder i alla riktningar och i alla svårighetsgrader. Det allra mesta är mycket lättillgängligt med bil och i vissa fall till och med med buss.Några tips

BärplockningFör den som på ett enkelt sätt vill börja utforska området så kan jag rekommendera en av mina favoriter. Refugio de Juanar som ligger uppe i Sierra Blanca, strax ovanför Ojén. Enklaste vägen dit är från Marbella, man tar av från A-7 vid köpcentret ”Centro Comercial la Cañada” och kör väg A-355 som går mot Ojén, men man tar sen inte av mot Ojén utan fortsätter i riktning Monda - Coín. Några km efter man har passerat Ojén så svänger man vänster vid en skylt där det står Refugio de Juanar. Då kommer man in på en smal slingrig men asfalterad väg och efter 5 km är man framme.

I kastanjeskogen blommar TidlösanVäl framme kan man köra in till själva värdshuset och parkera där, eller man kan fortsätta några hundra meter upp till där allmän väg slutar vid en stängd grind och en parkeringsplats. Själva brukar vi parkera under träden strax bortanför infarten till värdshuset. Sen brukar vi fortsätta utmed vägen, och förbi grinden. Lite längre fram finns det skyltar som pekar ut olika leder åt olika håll, ett tips är att gå upp till Mirador del Corzo. Den ligger inte långt från parkeringen och där har man en fin utsikt över Ojén. För den som vill ha en lite större utmaning så går det också en led upp till Sierra Blancas högsta topp Pico de la Concha (1.270 m), det är toppen som tydligt syns från Marbella.

Refugio de JuanarEfter några timmars vandringar i skog och mark så kan det sitta gott med något i magen och det kan man enkelt få på värdshuset Refugio de Juanar. Det är ett landsbygdshotell så de har även rum om man skulle vilja övernatta. Det är ett ställe med anor, från början tillhörde det Markis de Larios, han hade det som jaktstuga. Vid ett tillfälle bodde kung Alfonso XII där under en jakt, general Charles de Gaulle färdigställde här sina memoarer 1970. Numera är det hotell med 20 dubbelrum och 4 sviter, restaurang och en vinkällare med 7.000 viner.

Om man efter besöket på Refugio de Juanar vill se mer av vild natur, så är det bara att köra ner till A-355, ta vänster och fara in mot Sierra de Las Nieves. Man kan ta också turen som en rundtur genom att fortsätta mot Coín, därifrån kan man sen antingen köra A-7053 ner till A-7 vid Fuengirola eller fortsätta A-7059 till Málaga via Cartama (Det finns en ny väg som förbinder Coín med Málaga utan att att snirkla sig igenom Cartama, följ i så fall bara skylt Málaga).

Samtliga bilder utom den översta är klickbara (öppnar i nytt fönster) och de är tagna i början på september, foto Erixon Consulting.

Om du har missat de tidigare artiklarna i denna serie så finns de här:

Spanska utflyktsmål, del 1.
Spanska utflyktsmål, del 2.
Spanska utflyktsmål, del 3.
Spanska utflyktsmål, del 4.
Spanska utflyktsmål, del 5.
Spanska utflyktsmål, del 6.
Spanska utflyktsmål, del 7.
Spanska utflyktsmål, del 8.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255