Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-07-07

Spanska utflyktsmål, del 4

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-07-07

Del fyra av Spanska utflyktsmål erbjuder inte som föregångarna i serien på svalkande bad, även om sådana finns i närheten - utan raka motsatsen.

Tabernas öknen "Desierto de Tabernas" ligger i Spaniens torra sydöstra hörn, cirka 25 km norr om Almería. Det är Europas enda halvöken (egentliga öknar finns inte i Europa) med en årlig nederbörd på mindre än 200mm. Temperaturen kan under vintern gå ned till -5 grader för att sommartid närma sig 50 grader. Området omfattar 280 kvadratkilometer och är skyddat som naturpark, en mycket torr sådan.


Av Jonny Erixon

Oasys MiniHollywoodLandskapet är kargt, omväxlande och dramatiskt med raviner och bergstoppar. Naturen påminner mycket om vildmarken mellan USA och Mexiko, vilket gjorde att flera filmregissörer fick upp ögonen för de möjligheter som erbjöds. Här har spelats in mängder med filmer, den första redan 1957. Det var den franska filmen "Öga för öga (Oeil pour oeil)" av André Cayatte som blev startskottet för en lång rad filmer, främst då westernfilmer. Fram till 1980 talet spelades här in mer än 300 filmer. Det spelas fortfarande in filmer och TV-produktioner här, om än i något blygsammare omfattning.

Mest känd av de regissörer som har verkat här är utan tvekan Sergio Leone med Clint Estwood som huvudrollsinnehavare i filmerna ”För en handfull dollar”, ”För några få dollar mer” och ”Den gode, den onde och den fule”. Dessa inspelningar påbörjades 1964 och året därpå byggde Leone tre västernstäder i öknen och de finns kvar än i dag, en av dem används fortfarande.

Andra filmer som spelats in här är “Lawrence av Arabien” (1962), “Cleopatra” med Elizabeth Taylor och Richard Burton (1963), “Patton” (1970) och “Conan Barbaren” (1982). “Indiana Jones och det sista korståget” (1989) med Harrison Ford och Sean Connery.

Nu finns här 3 filmbyar inklusive en temapark, i Oasys MiniHollywood erbjuds shower, det kan handla om bankrån eller fritagning av en fånge. Allt utspelar sig på stadens torg, plaza del pueblo, i anslutning till filmbyn finns det restauranger, glassbarer, swimmingpool, kaktuspark och zoologisk park.

För den som gillar att vandra finns det utmärkta vandringsleder i området.
Desierto de TabernasOm du har missat de tidigare artiklarna i denna serie så finns de här:

Spanska utflyktsmål, del 1.
Spanska utflyktsmål, del 2.
Spanska utflyktsmål, del 3.

Vilda Västern ligger i östra Andalusien

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255