Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nyhet 2017-06-28

Spanien har fått sin första tupplursbar

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-06-28

Kommer spanjorerna att vara villiga att betala för sina siestas? En nyöppnad "tupplursbar" i Madrid kommer snart att ge svar på den frågan.

Många associerar Spanien med siesta, men har varit långsamma med att kommersialisera fenomenet. Argentina och Belgien men framförallt Japan ligger långt före i den här frågan förklarar María Estrella Jorro de Inza, ägare av Siesta & Go. I Argentina och i Belgien är sådana barer kända som "siestodromes" respektive "nap bars", men de Inza upptäckte affärsmodellen i Japan.

På resan till Japan upptäckte hon att det fanns många ställen där man kunde vila, speciella ställen för kvinnor och speciella för män, samt även mixade alternativ. Hon beslutade att importera idén, för 20 € får en kund vila tre timmar i ett eget personligt utrymme. Det är också möjligt att betala per minut och då varierar priserna beroende på vad man vill ha. En soffa kostar 1:50 € i 30 minuter, en våningssäng 2 € i 30 minuter eller ett privat rum 3 € i 30 minuter. Det finns också ett bonussystem och grupprabatter för företag, öppettiderna är 11:00 - 19:00 måndag till fredag.


När en kund har registrerat sig i datorsystemet har de fem minuters gratistid för att de skall komma till ro, företaget erbjuder tofflor och T-shirts för dem som verkligen vill känna sig som hemma. Det finns inga skrällande väckarklockor utan kunderna blir försiktigt väckta av en anställd vid den överenskomna tiden. Baren erbjuder också kaffe, tidningar och internetuppkoppling.

Siesta & Go ligger i AZCA som är ett stort affärsdistrikt i Madrid som är fyllt med olika kontor. De Inza hoppas att baren blir en tillflyktsort för lokala arbetare där de kan få en lugn plats för att vila, läsa eller ta en tupplur

"Vår genomsnittskund är 30 – 45 år" säger Johan Grillo, barchefen – och noterar att det är lika många kvinnor som män som kommer genom dörrarna. Det finns bara 19 bäddar och än så länge har de bara varit fullbelagda en gång, "vi ökar långsamt" säger de Inza.
Siesta & Go
Vad gäller frågan om spanjorerna verkligen tar en siesta så är forskningen inte helt "up to date". Men det är en realitet att en lunchrast i Spanien fortfarande är längre än i de flesta andra länder. Detta konstaterades i en studie som utfördes av en stiftelse ansluten till San Carlos Clinical Hospital (Fundadeps) och föreningen för spanska sängtillverkare (Asocama) under 2009. Den studien visade att bara 16,2% av befolkningen regelbundet tog en tupplur varje dag, medan 58,6% aldrig gjorde det.

Ett tips för den som vill ta en tupplur men har svårt för att komma till ro är att använda tekniken Yoga Nidra.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255