Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-03-27

Fler ska betala statlig skatt till Sverige – även Spaniensvenskar

Svenska Magasinet i Spanien

Nyheter 2017-03-27

Sveriges feministiska vänsterregering vill att skatten för utlandsboende höjs. Det har Sveriges regering och Vänsterpartiet kommit överens om, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson från Vänsterpartiet på SvD Debatt. Enligt Vänsterpartiets debattartikel räknas höjningen ge 370 miljoner SEK mer i skatteintäkter årligen från och med 2018.

1992 införde Sverige en lagregel som sade att den som är utflyttad från Sverige men har inkomster från Sverige (nästan enbart pension) skall betala en definitiv skatt i Sverige med 25 procent (SINK-skatt). 2014 sänkte Alliansregeringen skatten till 20 procent efter att det hade varit ett vallöfte 2006.

Spaniensvenskar drev frågan under flera år. 2009 startades SINK-klubben i Fuengirola för att få politikerna att avskaffa SINK-skatten helt. Svenskar i Spanien har känt sig diskriminerade eftersom svenskar som exempelvis bor i Frankrike eller Portugal inte betalar SINK-skatt.

Orsaken till SINK-klubbens bildande var att den Särskilda inkomstskatten för i utlandet bosatta slår hårt mot framför allt svenska pensionärer i Spanien. De får ligga ute med pengar innan de får sin skatt justerad genom det skatteavtal Sverige har med Spanien.

Nu har den rödgröna regeringen lagt fram ett förslag att skatten från 2018 skall höjas till 25 procent. Som skäl anges det statsfinansiella läget. Skattehöjningen kan komma att beslutas under hösten 2017.

Många Spaniensvenskar är idag upprörda över den svenska vänsterregeringens skattehöjning från 2018.

”Mobbning av utlandssvenskar? Den svenska feministiska Regeringen och Vänsterpartiet talar gärna om värdegrunder, alla människors lika värde” skriver Björn Wahlsten.

I Sverige får svenska pensionärer sänkt skatt men den som har valt att bo i Spanien får i stället höjd skatt.
”Att alla skall behandlas lika. Hur stämmer det med detta löfte? Den svenska feministiska regeringen och Vänsterpartiet tycks inte gilla de svenska pensionärer som bor utanför Sverige och betalar SINK. Dessa utlovas ingen sänk skatt. Hur rimmar det med att behandla alla lika?”

Den svenska regeringen har i stället lagt ett nytt förslag att skatten för den som bor utomlands men har intäkter i Sverige får skatten höjd från 20 till 25 procent.

”Man kan säga att den svenska feministiska Regeringen och Vänsterpartiet sysslar med avancerad mobbning av svenska pensionärer som bor utanför Sverige och betalar SINK. Den 20 november 2013 fattade Sveriges Riksdag beslut om att sänka den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta (SINK) till 20 procent. Innan skatten sänktes hade de pensionärer som uppburit sin pension i Sverige erhållit flera skattesänkningar utan att SINK-skatten ändrades. Man skulle kunna säga att sänkningen från 25% till 20% var ett försök att skapa rättvisa. Frågan är om den svenska feministiska Regeringen och Vänsterpartiet jobbar för orättvisa?” frågar sig Spaniensvensken Björn Wahlsten.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255