Spaniens tidigare premiärminister, generalsekreteraren i socialdemokratiska PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, kräver rättning i leden när det gäller val av en ny partiledare. Zapatero ber om en ”exemplarisk” debatt kring huvudkandidaterna Alfredo Pérez Rubalcaba och Carme Chacón. Han lovar även att huvudkandidaterna konkurrerar på lika villkor.

Det råder stor oro i det tidigare regeringspartiet PSOE kring valet om en ny partiledare, något som kommer att avgöras vid partistämman som kommer att hållas i Sevilla 3 till 5 februari.

”Jag har förtroende för partiet och det måste vi alla ha”, säger Zapatero enligt nyhetsbyrån Efe.

Enligt spanska medier är partiet rejält splittrat när det gäller vem av kandidaterna Rubalcaba och Chacón som ska väljas. Carme Chacón som allmänt kallas ”La niña de Felipe”, Felipes flicka, vill bli chef för partiet. Hon var tidigare försvarsminister i den senaste PSOE-regeringen.

Annons

För sju månader sedan avsade sig Chacón rollen en av huvudkandidaterna till partiledarposten i samband med att valkampanjen drog igång inför det allmänna valet. Då blev Alfredo Pérez Rubalcaba PSOE:s kandidat nummer 1.

Därefter har Carme Chacón dragit igång en ny kampanj om partiledarposten med sitt manifest ”Mucho PSOE por hacer”, mycket för PSOE att göra.

Carme Chacón beskrivs stå långt ut på vänsterkanten. Hon föddes för 40 år sedan i Esplugues de Llobregat (Barcelona). Hennes farfar var republikan och väckte hennes politiska medvetande med ett uttalande: ”Mitt lands historia har stulit min ungdom”.

PSOE:s partisekreterare Marcelino Iglesias utesluter inte att andra kandidater förutom Carmen Chacón och Alfredo Pérez Rubalcaba kan komma att presenteras före partistämman i Sevilla.