Greklandskrisen kan göra så att Spanien missar sina tillväxtmål, men någon ny recession ser inte den spanska regeringen. Det sade Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero inför det spanska parlamentet på onsdagen, enligt Bloomberg News.

I årstakt har tillväxten bromsat in till 0,7 procent under det andra kvartalet, att jämföra med regeringens mål på en BNP-tillväxt på 1,3 procent i slutet av året.

”Vi är i ett läge av finansiella spänningar och ekonomisk osäkerhet, främst på grund av Grekland, som kan påverka dessa prognoser”, sade José Luis Rodriguez Zapatero.

Han tillade att Spaniens regering räknar med en långsam återhämtning under årets tredje och fjärde kvartal, ”med tillväxttakter liknande de under det andra kvartalet”, då ekonomin växte 0,2 procent från det första kvartalet.

Annons

Samtidigt säger USA:s president Barack Obama att européerna måste bättre samordna sin finanspolitik för att lösa skuldkrisen vars omedelbara fokus ligger på Grekland.

”Men det största problemet kan vara Spanien och Italien om marknaderna fortsätter att attackera dessa länder”, säger Obama enligt spanska nyhetsbyrån Efe.