Svenska resenärer som har sin hemvist i gröna områden på kartan som mellersta Norrland, Stockholm, östra Mellansverige, Sydsverige samt Västsverigeregionerna behöver inte i nuläget visa upp något intyg/certifikat som negativt antigentest eller PCR-test. Däremot är hälsodeklarationen är obligatorisk precis som tidigare. Samma sak gäller för norska, danska och finska medborgare som har sin hemvist i gröna områden i respektive land.

Sveriges ambassad i Madrid skriver på måndagen på sitt Twitterkonto @SverigeiES att ”Sverige klassas som högriskland med undantag av Mellersta Norrland, Stockholm, östra Mellansverige, Sydsverige samt Västsverigeregionerna. Om ursprungsorten där du reser ifrån ligger i något av dessa områden behöver du ej visa upp något intyg. Fram till 11/7”.

Sveriges ambassad i Madrid skriver på sin webbplats att i dagsläget är Sverige klassat som ett högriskland med undantag av Mellersta Norrland, Stockholm, östra Mellansverige, Sydsverige samt Västsverigeregionerna. Om din bostadsort (d.v.s, ursprungsorten där du reser ifrån) ligger i något av dessa områden behöver du ej visa upp något intyg/certifikat. Den nuvarande listan över högriskländer gäller fram till 11 juli. Observera att Kanarieöarna vidhåller tidigare restriktioner oavsett varifrån i Sverige du reser ifrån. Det är upp till varje land att bestämma vad som krävs för inresa och reglerna kan ändras med kort varsel. För mer information kontakta Spaniens ambassad i Stockholm.

Så här är läget just nu men kan komma att ändras redan till nästa vecka.

Vilka intyg krävs för inresa till Spanien? Vad gäller om jag redan är vaccinerad eller har antikroppar? Läs mer här

Hälsodeklarationen hittar du här och är obligatorisk för inresande till Spanien med flyg eller båt.

Läs mer: Så får du ut ditt digitala vaccinpass