Den spanske hovmålaren Velázquez konstverk ”Las Meninas” (Hovfröknarna) från 1656 har länge betraktats som en av hans främsta. Nu har det dykt upp ytterligare en ”Las Meninas”, en så kallad ”modeletto” vid kungahuset Dorset i Storbritannien.

Det berättar intendent Matías Díaz Padrón vid museet Prado i Madrid. Att det finns två verk av ”Hovfröknarna” var en teori som Díaz Padrón lanserade 1997 men som blev ifrågasatt av Jonathan Brown.

I dagarna skriver spanska medier om hur ”Primeras Meninas” hamnade i Dorset efter att Lord Bankes köpt den till slottet Kingston Lacy.

”Las Meninas de Dorset” som hänger i sydvästra London är något mindre än motsvarigheten på Prado i Madrid. Den mäter 1,42×1,22 meter respektive 3,18×2,76 meter. Båda tavlorna har samma sammansättning.

Annons

Däremot är spegelbilden av kungaparet otydlig i ”Las Meninas de Dorset”.

Hovmålaren Diego Rodríguez De Silva y Velázquez från Sevilla porträtterade Felipe IV med familj varav Las Meninas (Hovfröknarna) från 1656 är en av de främsta. Där konstnären tog med sig själv på duken som en tidig Alfred Hitchcock. En färd genom historien på Museo del Prado