EU-kommissionen ber inrikesministrarna i de 27 EU-länderna att öppna sina gränser i slutet på juni månad. Det säger Ylva Johansson, EU-kommissionär för inrikes frågor, i en intervju i El País. I princip alla gränskontroller inom EU kommer att hävas senast den sista juni. Det är ett EU-besked som sätter press på Sánchezregeringen. Av Ola Josefsson

Hälsosituationen i Europa anses nu vara så stabil att det är dags att öppna gränserna. Fördelarna med att öppna gränserna överväger nackdelarna. EU:s näringsliv blöder. Att hålla gränser stängda kostar för EU:s invånare och familjer. Och EU är ett samhällsprojekt som är baserat på fyra friheter av varor, kapital, tjänster och människor.

Under fredagen håller EU-kommissionen en videokonferens. Ylva Johansson (bilden) skriver på Twitter:
”Huvudtemat är att diskutera upphävandet av de inre gränskontrollerna så snart som möjligt, helst i slutet av juni”.

När covid-19-pandemn slog till mot Europa valde flera länder att stänga dörrarna till sina grannländer utan att någon överenskommelse hade slutits mellan länderna.

Annons

Hälsovården höll på att braka samman när det saknades material. Samtidigt kunde vi se nyhetsbilder på hur lastbilar satt fast i köer och material inte kom fram.

– När pandemin plötsligt kom över oss reagerade EU-länderna inte samordnat och med viss panik, säger Ylva Johansson i en intervju med tre europeiska medier däribland El País.

Ylva nämner ett beteende hos invånarna i början som skrämdes av situationen och tog sig till närmaste stormarknader för att hamstra pasta och toalettpapper. Det var känslor och panik i början.

På frågan om det var fel att stänga gränser svarar Ylva Johansson:
– Jag skulle inte använda ordet fel. Det som hände i mitten på mars var att medlemsstaterna fattade drastiska beslut på kort tid. Det är inte min uppgift att kommentera om de gjorde fel, det bör utvärderas, säger Johansson.

Nu måste vi gå vidare, säger Ylva Johansson, men nämner även säkerhetsföreskrifter som att hålla social distansering och bära munskydd eller ansiktsmask vid behov. Att hålla stängt, är däremot fel väg, menar Johansson.

I dagsläget är det endast nio länder, Italien, Grekland, Lettland, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Slovenien och Sverige, som inte har några gränskontroller.

Fem andra länder, däribland Tyskland och Frankrike, har gett besked att de öppnar sina gränser 15 juni. Ytterligare fem andra länder öppnar sina gränser delvis samma dag.

Och Spanien, ett av de länder som är mest beroende av turism, öppnar upp den 1 juli helt. Även om vissa regioner som Balearerna och Kanarieöarna troligtvis öppnar upp efter den 21 juni.

Hur det blir med EU:s yttre gräns återstår att se. Först måste det gå att resa fritt i EU-länderna och mellan EU-länderna innan beslut tas när det blir öppna gränser till länder utanför unionen.

Med tanke på pandemins härjningar i Sydamerika kan det bli aktuellt att EU öppnar upp för enskilda länder i början.